Kolaja (Piráti): Zákaz příchutí do elektronických cigaret? Nesmysl

18.02.2022 5:34 | Tisková zpráva

Neopodstatněné zákazy v boji proti největšímu zabijákovi dnešní doby - rakovině - nepomůžou. S tím šli do dnešního hlasování pirátští europoslanci, a nepodpořili tak zvláštní zprávu výboru pro boj proti rakovině.

Kolaja (Piráti): Zákaz příchutí do elektronických cigaret? Nesmysl
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Tu schválil Evropský parlament. Kromě zákazů zpráva navrhuje také vytvoření speciálního identifikátoru pacientů, což by zasáhlo do soukromí mnoha osob.

„Zpráva sice obsahuje několik důležitých doporučení týkající se prevence rakoviny či usnadnění přeshraniční léčby. Spíše než s osvětou ale bohužel počítá spíš s řadou zákazů, například vyzývá ke konci některých příchutí u elektronických cigaret,” říká kvestor Evropského parlamentu a europoslanec Marcel Kolaja.

„Jde o nemoc, jejíž diagnózu si ročně vyslechnou téměř 3 miliony Evropanů, přitom se až 40 % případů dá předejít. Koordinovaný postup je proto zcela namístě. Nechceme ale jít cestou zákazů a omezení, nechceme další „nařízení z Bruselu“, která ovlivní evropské podnikatele. Naopak chceme rozumný a hlavně společný postup, zaměřený na prevenci a včasnou diagnostiku, který nám pomůže snížit nerovnosti mezi členskými státy a zlepší životy pacientů s rakovinou i těch, kteří tuto zákeřnou nemoc porazili,” dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

Zpráva speciálního výboru také volá po vzniku jednotných databází, které budou celoevropsky identifikovat pacienty s onemocněním. To považují pirátští europoslanci za zbytečný a potenciálně velmi nebezpečný zásah do soukromí občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …