Kolář (TOP 09): Ve Vokovicích se otevřela nová Montessori školka

04.03.2019 17:56

Za účasti dětí, rodičů, zaměstnanců i představitelů městské části Praha 6 se dnes oficiálně otevřela nová školka ve Vokovicích. Pro děti, které dosud navštěvovaly sousední školku z roku 1936, jsou připraveny dvě třídy.

Kolář (TOP 09): Ve Vokovicích se otevřela nová Montessori školka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Nová budova Mateřské školy Vokovická se může pochlubit například i zatravněnou střechou a designovým nábytkem. Navíc jde o jedinou školku zřizovanou městskou částí Praha 6, která vychovává děti na principech montessori pedagogiky.

„O naši školku je mezi rodiči trvalý zájem, proto jsem ráda, že dostáváme k dispozici nové prostory, kde můžeme výuku dětí ještě zkvalitnit. Celá myšlenka výuky v naší školce je zastřešena řádem, smyslem pro pořádek a odpovědnost, v šetrném zacházení s předměty, ochranou přírody, kultivovanými vztahy k sobě navzájem, v respektování odlišnosti lidí a v posilování míru na zemi,“ říká ředitelka Lenka Smejkalová.

Hlavním krédem MŠ Vokovická je svoboda a respektování tempa a potřeb dítěte. Vyučující se proto snaží dělat vše pro to, aby jejich práce vedla k vzbuzení radosti, k vnitřnímu uspokojení, k posilování pozitivních pocitů vůči sobě i světu.

„Pro naši radnici je to velká událost, a to hned ze dvou souvisejících důvodů. Zaprvé nové a moderní školky se neotevírají každý den. Za druhé pak potřebujeme zvyšovat kapacitu škol i školek v naší městské části, protože naše demografická studie předpovídá přírůstek nových dětí. Jejich výchova v novém a moderním prostředí je proto naší prioritou,“ říká radní pro školství Marie Kubíková /ODS/.

Praha 6 proto již v minulém roce veřejnosti představila vítězný architektonický návrh budovy, která má vyrůst místo dosavadní staré budovy z roku 1936. V současné době městská část zajišťuje nezbytná povolení pro stavbu. Nová budova by měla pojmout čtyři třídy, a celková kapacita školky by se tak měla zdvojnásobit na 150 dětí.

„V současné době se přibližuje také zásadní rekonstrukce školky Mateřské školy Charlese de Gaulla. A protože tamní děti by na podzim letošního roku neměly kam chodit, dohodli jsme se s vedením obou školek, že po krátké přechodné období využijeme právě starou budovu školky ve Vokovicích, která by jinak byla nevyužitá. Až se děti vrátí do rekonstruované školky v ulici Charlese de Gaulla, věřím, že už budeme mít vše připraveno pro výstavbu druhé budovy školky ve Vokovicích,“ představuje nejbližší plány radnice Marie Kubíková.

„Postavit v dnešní době školku je pro veřejnou správu skoro nejtěžší úkol, neboť ji ve svém nejbližším sousedství nikdo nechce, i když tam vždycky byla. Proto jsem rád, že se stavba podařila, navíc v rekordním čase. A jsem také rád, že má zelenou střechu, což je trend, který bychom na šestce i v rámci boje s klimatickými změnami rádi viděli na většině nových budov,“ uzavírá starosta Ondřej Kolář /TOP 09/.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.