Kolářík (Piráti): Marné a bagatelní exekuce budou snad konečně zastaveny

23.04.2023 16:13 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k exekucím.

Kolářík (Piráti): Marné a bagatelní exekuce budou snad konečně zastaveny
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Velké téma, které řeším už několik let. A fakt dobrá zpráva. Marné a bagatelní exekuce budou snad konečně zastaveny, lidé se dostanou z dluhových pastí, zlepší se jim kvalita života a dostanou se zpátky na legální trh práce, což bude zároveň přínosné pro celou společnost.

Počítá s tím návrh ministerstva spravedlnosti, podle kterého by měl stát také poprvé v historii získat zákonný online přístup ke kompletním datům exekutorské komory. Díky tomu bude i větší dohled nad celým exekučním systémem. Přesně o tohle jsem už za minulé vlády, kdy jsme byli v opozici, sám usiloval.

Podle aktuálních odhadů máme v ČR až 2 miliony exekucí, které se dlouhodobě nedaří vymáhat. Je jasné, že dluhy se mají platit, o tom nikdo nepochybuje. Ale k čemu jsou exekuce a naskakující poplatky v situaci, kdy se roky nedaří dluh vymoci? Věřitelé se k penězům mnohdy stejně nedostanou. Proč ničit život a pronásledovat člověka, který dlužil původně nějakou drobnější částku, ale tento bagatelní dluh mu kvůli různým pokutám vyskočil na desítky až stovky tisíc korun? Nedává to smysl a snad bude takovému nelidskému přístupu konec. Jsem fakt vděčný, že se to s touhle vládou konečně pohnulo.

Za Piráty máme také konkrétní návrhy na ozdravení veřejných financí. Kromě jiných věcí, jako je třeba regulovaný trh s konopím, navrhujeme právě i podporu návratu lidí z dluhových pastí zpátky na pracovní trh. Podle expertních analýz to do státní kasy přinese až 20 miliard korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…