Kolářík (Piráti): Nechceme, aby lidé k osmnáctinám dostali seznam exekucí

03.04.2019 22:08

Pirátský poslanec Lukáš Kolářík dnes představil spolu s poslanci Kateřinou Valachovou (ČSSD), Patrikem Nacherem (ANO) a Janem Bartoškem (KDU-ČSL) novelu občanského zákoníku, která má pomoci nezletilým dlužníkům do 15 let tím, že přenese odpovědnost za jejich dluhy na jejich rodiče, pěstouny či výchovný ústav. Novela se nevztahuje na dluhy, které vzniknou trestnou činností.

Kolářík (Piráti): Nechceme, aby lidé k osmnáctinám dostali seznam exekucí
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

„Pokud dojde k zadlužení nezletilého úmyslně či trestnou činností, kdy například poničí veřejný majetek, zůstává dotyčný nadále finančně odpovědný a dluh na rodiče nepřechází,” upřesnil Kolářík a dodal: „Rozhodně není v našem zájmu, aby mladí lidé vstupovali do dospělosti s dluhy na krku a k osmnáctinám dostali seznam svých exekucí - jednoduše se pak mohou dostat do začarovaného kruhu, ze kterého se budou jen těžko dostávat ven. Navíc někdy tyto dluhy vznikají nezodpovědným chováním rodičů. Tato novela by proto měla přispět k ochraně dětí před zadlužením cizím zaviněním. Vnímám to jako krok k posílení jejich práv.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…