Kolářík (Piráti): Premiér nedokázal objasnit, proč materiál o zpoplatnění silnic ještě nebyl projednán

01.06.2019 12:18

Premiér Andrej Babiš nemá ve zvyku chodit do Sněmovny v době interpelací, kdy musí odpovídat na dotazy poslanců. Tímto způsobem se už několikrát vyhnul kritice za postoj vlády ke zpoplatnění silnice I/20, která vede Plzeňským a Jihočeským krajem.

Kolářík (Piráti): Premiér nedokázal objasnit, proč materiál o zpoplatnění silnic ještě nebyl projednán
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Piráti již dlouhodobě upozorňují na to, že se kvůli zpoplatnění přesune doprava na silnici I/22, v jejíž těsné blízkosti žije čtyřicet tisíc občanů.

„Premiérovi jsem předal podepsané prohlášení zástupců jihočeských a plzeňských obcí, které jednoznačně odmítá plánované změny,” uvádí pirátský poslanec Lukáš Kolářík a dále říká: „Dále jsem se ptal, na základě čeho se Ministerstvo dopravy rozhodlo zpoplatnit právě silnici první třídy I/20. Odpověď jsem ale nedostal.”

Andrej Babiš nadále vysvětloval, že zpoplatnění 900 kilometrů silnic byla kompromisní varianta vyjednaná při soutěžení nového tendru na mýto. O způsobu výběru konkrétních tras však nepadlo ani slovo. Stejně tak nedokázal objasnit, proč byl materiál o zpoplatnění již dvakrát zařazen na program jednání vlády, ale neprojednán.

„Situaci budeme nadále řešit s ministrem dopravy. Navrhujeme, ať se pro kamionovou dopravu zpoplatní buďto obě silnice, nebo žádná. Měli by o tom rozhodnout zástupci obou krajů na základě memoranda uzavřeného s vládou. Jedná se o problém s tak závažnými důsledky,že by na to měl premiér dohlédnout osobně,” uzavírá Kolářík.

Celou interpelaci si můžete přehrát ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…