Kolářík (Piráti): Vláda po mé výzvě konečně nastaví férovější pravidla

19.01.2021 10:21

Vláda po více než šesti týdnech po upozornění na nespravedlnost při vyplácení kompenzací schválila pomoc živnostníkům, kteří se nacházejí v insolvenci.

Kolářík (Piráti): Vláda po mé výzvě konečně nastaví férovější pravidla
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Neférový postoj Ministerstva financí, které umožnilo vyplácet lidem v exekuci, ale nikoliv už v insolvenci, jsem zmínil v interpelaci podané na ministryni financí Alenu Schillerovou 3. prosince. V reakci se ministryně Schillerová odvolala na pravidla Evropské komise. Ta přitom umožňují čerpání dotací na základě institutu de minimis a vyplácení podpory spoluobčanům v insolvenci mohlo již několik týdnů fungovat.

Novela zákona o kompenzačním bonusu, kterou vláda dnes schválila, by měla umožnit výplatu kompenzačního bonusu ve výši 500 Kč za den, a to i zpětně. Mělo by tak dojít k nápravě systémové chyby, která dávala nárok na kompenzační bonus lidem v exekuci, ale nikoliv těm v insolvenci. Kvůli tomuto problému se na mě obrátila řada lidí, kteří na svém oddlužení pracují, ale současný stav jim neumožňuje své dohody plnit. Celý proces oddlužení se těmto spoluobčanům komplikuje a může znamenat jejich opětovný pád do neřešitelné situace.

Následky ekonomické krize budou tím horší, čím víc spoluobčanů nechá stát opětovně klesnout na dno bez naděje na zlepšení. Finanční dopady by stihly všechny daňové poplatníky, na jejichž bedrech je financování situace lidí, kteří se z dluhů nedostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.