Koliba (BPP): Neslavné evropské prvenství - jinde už se v restauracích nekouří

12.03.2015 6:31

Je jistě řada oblastí, ve kterých bychom rádi v Evropě zastávali jedno z prvních míst. Prvenství jsme však bohužel dosáhli ve spíše negativní oblasti – Česko je jedinou evropskou zemí, kde se ještě kouří v restauracích.

Koliba (BPP): Neslavné evropské prvenství - jinde už se v restauracích nekouří
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Peter Koliba

Příprava nového zákona omezujícího kouření má celou řadu odhodlaných příznivců, stejně jako zapřisáhlých odpůrců. Zaručené argumenty padají na obou stranách a přitom by stačilo tak málo, podívat se bez emocí na holá fakta, nenechat se ovlivňovat lobbistickými skupinami a řídit se zdravým selským rozumem.O následcích kouření už bylo napsáno mnoho a domnívám se, že je dnes už nikdo nezpochybňuje.

Je smutné, že přes všechny prokázané negativní účinky kouření se u nás tvrdší zákon omezující kouření dosud nikdy prosadit nepodařilo. Česko se tak pozvolna stává „kuřárnou“ Evropy. Jako v jediné zemi Evropské unie u nás totiž dlouhodobě neklesá počet kuřáků, ale naopak jich přibývá. Kouří každý třetí obyvatel republiky a co je na dlouhodobém trendu nejvíce alarmující – vůbec nejvíce kuřáků – přes 40 procent – je ve věkové kategorii 15 až 24 let.

Jako lékař-gynekolog si velmi dobře uvědomuji zdravotní rizika spojená s kouřením. Infarkt, astma, leukémie, to všechno jsou důsledky, které sebou kouření může přinášet. Bohužel jsem se ve své profesní praxi setkal s nastávajícími maminkami, které ani těhotenství nedonutilo se této vášně zbavit nebo ji alespoň omezit. Přitom na to, aby vás kouření připravilo o zdraví, nemusíte být ani kuřákem. Na následky pasivního vdechování kouře umírá ročně skoro 4 tisíce nekuřáků. Je to normální? Proč by se nekuřáci měli nechat kuřáky šikanovat a dávat všanc to nejcennější – své zdraví?

Stále kolem sebe slýcháme argumenty provozovatelů restaurací, kteří mají strach o své podnikání. Přitom praxe z jiných evropských zemí jasně ukazují, že zákaz kouření v restauracích dlouhodobě k úbytku návštěvníků nevedl. Na mnoha zábavách je už dnes běžné, že kuřáci musejí kouřit venku, i když si to před nedávnem ještě nikdo nedovedl představit.

Pokud už jsme natolik necitliví k sobě navzájem, tak bychom měli myslet alespoň na naše děti. Za jejich zdraví jsme totiž plně odpovědni a právě ony jsou mnohdy oběti pasivního kouření, kterému se nemohou bránit.

O zákonu omezujícím kouření se bude jistě vášnivě diskutovat na půdě obou komor parlamentu. Věřím, že nakonec ale zvítězí zdravý selský rozum a my o své smutné evropské prvenství přijdeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.