Kolovratník (ANO): Podnikatelé hledají úspory sami, vládní pomoc je nedostatečná

05.12.2022 8:35 | Komentář

Letí to, vždyť už to je osm let, co za Vámi již tradičně jezdím po celém Pardubickém kraji. Za těch dlouhých osm let ale nelituji ani jediné minuty.

Kolovratník (ANO): Podnikatelé hledají úspory sami, vládní pomoc je nedostatečná
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Jako poslanec si na osobním kontaktu s občany, podnikateli a starosty/kami zakládám a je to pro mě důležitá součást práce. Nedávno jsem vyrazil „na severovýchod“, konkrétně do Žamberku, Jablonného nad Orlicí a do Lanškrouna.

Moji první zastávkou byl Žamberk. V minulém volebním období zde úspěšně starostoval kolega Oldřich Jedlička a při pohledu na město musím říct, že odvedl kus dobré práce. Výsledky zářijových komunálních voleb ovšem přinesly změnu a v čele města ho vystřídal Jiří Mencák. S panem starostou jsme diskutovali o jeho pohledu na rozvoj města, ale také o místní dopravě. Třeba o opravě mostu na průtahu I/11 nebo o dalších možnostech obchvatu města, který je pro Žamberk velkým tématem. Věřím, že se novému starostovi bude dařit, a že se mu podaří navázat na úspěšnou práci Oldřicha Jedličky.

Další zastávkou na mém výjezdu bylo Jablonné nad Orlicí, kde jsem se seznámil s nově zvoleným starostou panem Romanem Nožkou. Musím říct, že se na první pohled ukazuje, že je to člověk na svém místě, který má zápal pro věc a tah na branku. Panu starostovi jsem nabídl pomoc při přípravě dotace na bezpečnost z příspěvků SFDI. V minulosti se nám zde podařilo dotáhnout do úspěšného konce hned několik akcí, konkrétně bezpečné chodníky nebo parkoviště hned u nádraží. Věřím, že úspěšní bychom mohli být i teď.

Když se řekne Jablonné nad Orlicí, spoustě z nás se také vybaví úspěšné jméno – ISOLIT BRAVO a jeho majitel Kvido Štěpánek. S panem Štěpánkem jsme mluvili o všem možném, ať už o cenách energií, bezpečnostní situaci nebo o vládní (ne)pomoci. Bohužel se mi potvrdilo, že podnikatelé vnímají pomoc vlády za nedostačující a současnou situaci jim příliš neulehčuje. Je to škoda, protože pokud se nebude dařit českým firmám, tak je nahradí zahraniční konkurence. Tohle ale vláda Petra Fialy slyšet nechce…

Kvido Štěpánek ale není ten podnikatel, který by čekal s nataženou rukou. Sám vymýšlí úsporná opatření a pro své výrobky hledá nové trhy. Kromě toho všeho osobně pomáhá potřebným. Třeba tak, že zařídil vypravení hned několika kamionů s humanitární pomocí na Ukrajinu. Pro mě osobně je to jedna z největších osobností Pardubického kraje.

A blížíme se do konce. Poslední zastávkou bylo město Lanškroun. Zde výsledky komunálních voleb nepřinesly změnu a pokračuje tu staronové vedení v čele se starostou Radimem Vetchým a jeho šikovným kolegou Oldřichem Strnadem. Velkým úkolem pro nadcházející volební období je dokončení obchvatu města.

Projekt se postupně daří posouvat a jsem rád, že i já osobně jsem pod ním podepsán. Na základě mého jednání ŘSD nastartovalo proces příprav a nechalo zpracovat studii, která říká kudy obchvat povede. V této souvislosti pana starostu Vetchého napadl způsob, jak by ještě více šlo zlepšit připojení k obchvatu ze silnice II/311 od Čenkovic. Osobně si to beru za úkol a projednám s krajskou správou silnic i s ŘSD. O výsledku Vás budu samozřejmě informovat.

Věřím, že s kolegy ze samospráv (ať už pokračujícími nebo novými) úspěšně navážeme na práci z předchozích let, a že dotáhnou své důležité projekty. V případě potřeby nabízím svoji „pomocnou ruku“. Tvrdím, že obcím v našem kraji musíme pomáhat všichni, nehledě na barvu politického dresu. Nabízím proto všem podnikatelům, starostům a starostkám možnost osobního seznámení a diskuzi, co bychom mohli společně udělat a jak mohu ze své pozice pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.