Kolovratník (ANO): Proč nechcete snížit daně na základní potraviny? Funguje to

20.04.2023 12:04

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 20. dubna 2023 ke snížení daně na potraviny.

Kolovratník (ANO): Proč nechcete snížit daně na základní potraviny? Funguje to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda volební komise Martin Kolovratník

Já děkuji za slovo. Přeji, kolegyně, kolegové, dobré dopoledne. Mrzí mě, že ty naše písemné interpelace, že zkrátka se na ně nedostává. A samozřejmě to chápu u pana premiéra, který, víme, že v tomto týdnu je na zahraniční služební cestě. To plně respektuji, ale připomenu u těch svých interpelací, jak na něj, tak na kolegyni Janu Černochovou, už jsem zde byl připraven 9. února, pak 23. února. Dneska jsme v půlce dubna a bohužel stále, byly to ty předchozí body, projednány nejsou. Mohu slíbit, kolegové ve vládě, nebojte se, já i moji kolegové vytrváme, budeme trpěliví a věřím, že se na nás v těch bodech dostane.

Teď ale tady k bodu, který se povedlo otevřít, a věřím, že se tedy dnes i povede projednat. Je to moje interpelace, sněmovní tisk číslo 396, na pana ministra financí Stanjuru, kterému tímto veřejně chci poděkovat, ocenit, že si udělal čas a sem na interpelace se dostavil. On sám z těch předchozích období v roli opozice ví, že tohle je pro nás místo a moment k vzájemné debatě, k výměně názorů a k našim žádostem o to, abyste vy ve vládě odpověděli na naše otázky, které často formulujeme na základě dotazů občanů, našich voličů, někdy i vašich bývalých voličů, zkrátka těch, kteří se zajímají o vládní politiku a o politiku našeho státu.

Moje téma nebo tato interpelace je nazvaná, byl to dotaz na pana ministra Zbyňka Stanjuru - proč vláda nepomůže obyvatelům v boji proti drahým potravinám? Může to někdo zjednodušit nebo odlehčit, proč se stínový ministr dopravy ptá ministra financí na potraviny, částečně i na problematiku zemědělskou, ale víme, že vše je zkrátka propojené. To téma je propojené s ekonomikou, s makroekonomickými ukazateli, s celkovým hospodářským stavem naší země a hlavně s tím, jak ceny, jak všechny ceny dopadají na naše občany.

Já tady v úvodu svého vystoupení mám několik čísel, která logicky už nejsou zcela aktuální, protože tu interpelaci jsem podával jsem podával na začátku letošního roku. Odpověď od pana ministra jsem obdržel 31. ledna. Ilustračně jsem v té době uváděl meziroční zdražení potravin, jako je olej, +66 %, mouka +64 %, máslo +61 % a tak dál. S tím souvisí to, co jsem zmínil před malou chvílí. Procházíme největším, největším propadem reálných mezd nejen v rámci zemí OECD, ale vůbec v celé dosavadní samostatné historii České republiky.

V loňském roce jsme měli nejdražší energie v přepočtu na kupní sílu a tak dál. To jsou všechno věci, které víte z médií, které už tady ve Sněmovně často zarezonovaly. A proč se na to dnes ptám? Já jsem se ptal v zimě písemně, a dnes o tom tedy chci mluvit se Zbyňkem Stanjurou. Ta silná tematika je také známa z médií a řadě z vás i osobně, koneckonců i pan ministr je z příhraniční oblasti, z Opavska, a sousedí s Polskem, kde čeští občané ve velké množství jezdí nakupovat do sousedních států a v tomto případě konkrétně do Polska.

Když celý ten příběh zjednoduším, ať to nezdržuji, je to základní ekonomická poučka, když ne ze základní, jak možná ze střední školy - pokud lidé odjedou utratit, odvezou ty peníze do zahraničí - a tady tedy mluvím o Polsku - tak logicky ty peníze tam nechají, vydělá někdo jiný. A není to jen ten polský obchodník, je to logicky i sousední, v tomto případě polský stát. A není to jen na DPH, která buď je tedy nízká, nebo velmi nízká, prakticky nulová, na to se právě chci ptát, ale je to samozřejmě pak v těch návazných dalších daních ze zisku tamních obchodníků, ze zisku tamních producentů a tak dále.

Jinými slovy, Česká republika má - a pane ministře, proto směřuji na vás, ono to nejde do zemědělství, do těch debat, jestli ty zisky mají zemědělci nebo obchodníci, to je téma ministra Nekuly a našich i vašich kolegů - můj dotaz směřuje na to, proč vy jako vláda a vy jako ministr financí nezvážíte, nechcete provést alespoň krátkodobě - a toto slovo podtrhuji - prosím, abyste mě vnímal, kam směřuji, ne dlouhodobě, ale krátkodobě snížit třeba i na nulovou hodnotu právě ceny potravin nebo základních potravin. A opakuji - krátkodobě, v čase omezeném.

Tady připomenu jeden příklad, který zafungoval, prokazatelně zafungoval, když naše vláda končila a předávala řízení země vám, tedy na podzim roku 2021, tak jsme ještě stihli za listopad a prosinec dát na nulu právě DPH z energií. A víte, že to zafungovalo v tom krátkodobém horizontu, že to zapůsobilo protiinflačně a je to doložitelné z dlouhodobých křivek a z dlouhodobých srovnání.

Vy jste mi, pane ministře, 31. ledna odpověděl. Já tu vaši reakci celou číst nebudu. Byla korektní, odvoláváte se nejen na harmonizaci těch daňových sazeb v rámci Evropské unie, ale odvoláváte se i na to, že Polsko to má tak dlouhodobě nastavené, že má tu sníženou sazbu na potraviny ve výši pět procent, tedy i bez mimořádného zásahu, že jsou levnější. A korektně v závěru té odpovědi uvádíte - já to respektuji, je to vaše politické rozhodnutí, váš politický názor. Tady to možná rychle přečtu.

K mé otázce, jestli pracujete s možností zrušení nebo alespoň částečného snížení daně z přidané hodnoty na potraviny, jste se vyjádřil a píšete, že vláda aktuálně zvažuje, že místo dvou snížených sazeb daně 15 %, která je na většinu, a 10 %, jako jsou bezlepkové potraviny, by mohla být od příštího roku pouze jedna snížená sazba daně a tak dál.

Tohle je veřejná debata, o které víme. Víme i, jak si ji prožíváte v rámci koalice, a my se k tomu vyjadřujeme a budeme vyjadřovat, znovu ale tedy prosím do té rozpravy - a už se opakuji - ta moje otázka míří pouze na krátkodobé, byť třeba několikaměsíční snížení na nulu právě u těch základních potravin, aby nedocházelo k tomu, že naši lidé jezdí nakupovat do Polska. Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…