Kolovratník (ANO): Ředitelství silnic a dálnic čeká důležitá transformace

02.05.2023 14:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k transformaci Ředitelství silnic a dálnic.

Kolovratník (ANO): Ředitelství silnic a dálnic čeká důležitá transformace
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Ředitelství silnic a dálnic čeká důležitá transformace. Jaký dopad bude mít na řidiče?

V Poslanecké sněmovně budeme v brzké době finálně schvalovat novelu zákona o pozemních komunikacích. Novela přináší důležitou změnu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je podle stávajících zákonů státní příspěvkovou organizací. Nově by se však mělo stát státním podnikem. Co tato změna přinese ŘSD? A budeme mít tento krok dopad také na samotné řidiče?

V posledních letech se nám podařilo prosadit několik důležitých legislativních změn (zejména liniový zákon), které přinesly urychlení přípravy dopravních staveb po celé České republice. S narůstajícími investicemi do dopravní infrastruktury se ale ukazuje, že současná právní forma do značné míry omezuje ŘSD v jeho fungování a limituje ho. Vybral jsem tři důležité důvody, proč je změna právní formy potřebná. Tady jsou.

SJEDNOCENÍ PRÁVNÍ FORMY

První nevýhodou stávajícího stavu je nejednotnost. Zatímco Správa železnic a Ředitelství vodních cest jsou organizačními složkami státu, ŘSD nikoliv. Rozdílné právní formy ale komplikují řízení organizací ze strany Ministerstva dopravy. Sjednocení forem přinese to, že zmiňované organizace budou fungovat na stejných principech.

KONTROLA

Podle současného stavu je kontrola ŘSD zjednodušeně řečeno zaměřena na dílčí procesy, nikoliv na celkové výsledky. Ilustračně lze uvést například plnění zákonných či technických požadavků v rámci jednotlivých zakázek, nikoliv ovšem celkovou hospodárnost, účelnost nebo to, zda ŘSD vynakládá finanční prostředky efektivně.

CHYBĚJÍCÍ ODBORNÍCI – ZBYTEČNĚ VYŠŠÍ NÁKLADY A TAKÉ PRODLUŽOVÁNÍ PŘÍPRAV

ŘSD v současnosti chybí celá řada odborníků. Problémem v tomto ohledu je skutečnost, že ŘSD je zkrátka nedokáže (čti z důvodu stávající formy nemůže) adekvátně zaplatit. Jedná se zejména o oblast telematiky, odborného technického dozoru staveb, projektování staveb, právních služeb a služeb informačních a komunikačních technologií.

Platy nabízené ŘSD nejsou konkurenceschopné na trhu práce. Z tohoto důvodu se ŘSD dlouhodobě nedaří zaměstnat potřebné odborníky a nezbývá tak nic jiného než si najímat externí dodavatelské firmy. S touto skutečností jsou spjaty nejen výrazně vyšší náklady, ale také časové zdržení z důvodu povinnosti zakázky soutěžit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…