Kolovratník (ANO): V našem znění jsme právo veřejnosti vyjádřit se k životnímu prostředí měli

09.02.2023 12:27

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 9. února 2023 – reakce na odpověď ministra pro místní rozvoj Bartoše k interpelaci novely stavebního zákona

Kolovratník (ANO): V našem znění jsme právo veřejnosti vyjádřit se k životnímu prostředí měli
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Děkuji. K tomu postupu prací k předložení na výbor já nechci brát vítr z plachet kolegyni Kláře Dostálové. Jsem rád, že přišla. A budu rád, pane ministře, když já i kolegyně vám k tomu - nebo já něco k tomu řeknu a Klára Dostálová mě doplní. Prosíme - není možné to připravit až na výbor a dát tam hotovou věc prakticky už se zavřeným krámem. Asi tak ta dohoda s opozicí nebyla, ale určitě si k tomu řekneme víc.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Já teď mám, pane ministře, jednu poměrně zásadní věc k tomu stavebnímu zákonu. Všichni z nás, všichni poslanci dostáváme v posledních dnech do schránek desítky, stovky e-mailů od občanské veřejnosti k tomu omezení práva veřejnosti vyjadřovat se k problematice životního prostředí. A tady připomenu, že v tom předchozím, naší vládou připraveném znění stavebního zákona, integrace počítala i s řešením životního prostředí, že jsme to právo veřejnosti tam měli.

Když jste na vládě projednali to finální znění, které teď tady leží, je to ten tisk, o kterém jednáme, tak jste tak, jak jsme se dozvěděli, trochu úkrokem stranou. Když tam nebyla paní ministryně životního prostředí Hubáčková, tak jste relativně jednou malinkou větou tu veřejnost z toho vyloučili. Bylo to, byla to aktivita vaše a pana ministra Kupky za dopravu. Z pohledu vašich resortů to můžu chápat, ale z pohledu ochrany životního prostředí a zatažení nebo integrace veřejnosti do těch procesů je to skutečně velmi, velmi problematický krok a svědčí o tom ty desítky stovky e-mailů.

Takže, prosím, žádám ještě jednu, o jednu vaši odpověď, a to je odpověď právě k problematice veřejnosti, spolků a účasti veřejnosti na otázkách životního prostředí u jakýchkoliv stavebních záměrů, jak se s tímto, s touto řekněme kampaní nebo s touto velmi, s tímto velmi velkým voláním a požadavkem veřejnosti vypořádáte, jak ho chcete zapracovat do toho komplexního pozměňovacího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.