Komrsková (Piráti): 17 přihlášených projektů zlepšujících životní prostředí v Adapterra Awards

24.04.2023 7:05 | Tisková zpráva

Zvyšování teploty, vlny veder, přehřívání měst, častější období sucha, ale i náhlé přívalové srážky, jsou problémy související s klimatickou změnou, která se týká celého světa a je nutné proti ní vytvářet projekty podporující životní prostředí.

Komrsková (Piráti): 17 přihlášených projektů zlepšujících životní prostředí v Adapterra Awards
Foto: Piráti.cz
Popisek: Jana Komrsková

Celostátní soutěž Adapterra Awards, kterou pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s Integra Consulting, oceňuje adaptační projekty na měnící se klimatické podmínky. Letos se do soutěže přihlásilo 115 realizací ze všech krajů republiky, z toho 17 na území Prahy. O těch, které postoupí do finále, rozhodne odborná porota. Finalisty pořadatelé zveřejní na začátku srpna na webu soutěže ZDE.

Vlny veder v létě obtěžují, ohrožují zdraví obyvatel, mají vliv na ekonomiku i sociální vztahy, zvyšují kvůli klimatizaci energetické zatížení měst i náklady obyvatel za elektřinu. K tomu jsou stále častější nerovnoměrné srážky, kdy období sucha střídají přívalové srážky, jež nejsou plochy ve městech ani krajina schopny zasáknout.

„Jako člověk s pověřením připravit Prahu co nejlépe na klimatickou změnu jsem vysokým číslem přihlášených velice mile překvapena. Je jasné, že bude kde brát inspiraci. Navíc u projektů, které už se v praxi osvědčily. Loni se přihlásilo necelých 70 projektů. Letošní vysoký počet nominovaných je ale také důkazem naléhavosti, se kterou musíme na problematiku nahlížet. Budu držet palce všem 17 pražským soutěžícím a děkuji těm, kdo adaptaci na klimatickou změnu věnují energii a čas,“ uvádí náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

„Soutěž Adapterra Awards cíleně hledá projekty reagující na tyto problémy s pomocí zeleně, vodních prvků i některých technických řešení. Máme obrovskou radost, že se jich letos přihlásilo 115, což je zatím nejvíc v historii soutěže. Praha má v tomto ročníku již tradičně silné zastoupení. Mezi přihlášenými najdeme například revitalizaci části parku v Riegrových sadech, obnovu krteňské historické cesty, Green Port Strašnice, školní farmu Jedlý les v Cholupicích, jezírko napájené dešťovou vodou z okolních domů v Uhříněvsi, zelenou lampu v ulici Dejvická nebo skateparky v Čakovicích a Řeporyjích,“ říká koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství.

Celostátní kolo soutěže Adapterra Awards se dělí do pěti hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie. Z přihlášek vybírá finalisty i vítězné projekty prvních čtyř uvedených kategorií odborná porota. Vítězové Adapterra Awards získávají finanční odměnu či věcnou cenu od partnerů soutěže – společnosti Nestlé (100 000 Kč), Českomoravský cement (50 000 Kč), SOLSOL (fotovoltaický set v hodnotě 50 000 Kč) a IVT Tepelná čerpadla (tepelné čerpadlo vzduch/vzduch v hodnotě 90 000 Kč).

O Ceně sympatie rozhoduje od 1. srpna do 15. října veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu soutěže. Vítěze internetového hlasování ocení společnost Delloitte finanční odměnou ve výši 50 000 Kč. Kromě toho soutěž udělí také speciální ocenění nejlepšímu projektu na území města Prahy. Vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 1. listopadu na tematicky zaměřené konferenci.

Harmonogram soutěže:

  • 2. 2. – 31. 3. 2023 – Přihlašování realizovaných projektů do soutěže. Online přihláška ZDE.
  • 21. 2. 2023 – Online konference na téma Voda ve městě
  • 1. 8. 2023 – Zveřejnění finálových projektů
  • 1. 8. – 15. 10. 2023 – Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie
  • 1. 11. 2023 - Vyhlášení vítězů na konferenci Adapterra Awards

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…