Komrsková (Piráti): Pyrotechnika? Není to tradice, ale přežitek

31.12.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novoročním oslavám.

Komrsková (Piráti): Pyrotechnika? Není to tradice, ale přežitek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib a Jana Komrsková

Jak letos přivítáte Nový rok?

Novoroční oslava prostřednictvím pyrotechniky není z mého pohledu tradice, ale přežitek, který je třeba opustit. Odpalování rachejtlí představuje zdravotní riziko pro občany, městu  zvyšuje výdaje spojené s likvidací odpadu po ohňostroji a domácím mazlíčkům i volně žijícím zvířatům způsobuje utrpení.

Volně žijící zvířata na rozdíl od domácích mazlíčků nemají k dispozici následnou péči svých majitelů. Postarat se o ně musí město. Vyhláška, která upravuje používání pyrotechniky na území metropole má za cíl zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který každoročně způsobí smrt či zranění mnoha živočichů. Doufám, že díky ní se podaří snížit počet zraněných zvířat, především vodních ptáků, o které se po novoročních oslavách stará  naše Záchranná Stanice HMP.

Toto opatření je v platnosti po celý rok, tedy i ve dnech jako jsou Silvestr a Nový rok. Praha se zavázala k ochraně své přírody a od tohoto závazku nemůže ustupovat ani během svátků. Používání pyrotechniky je z dobrých důvodů zakázáno nejen v historickém centru Prahy, v blízkosti nemocnic a sociálních zařízení, ale i kolem řeky a v parcích. Samozřejmě k těmto důvodům musíme přičíst také události na filozofické fakultě, které zasáhly do životů všech Pražanů.

Interaktivní mapu, která umožňuje až na úroveň ulic zjistit, kde platí tento zákaz, najdete na stránkách praha.eu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…