Konečná (KSČM): Bezpečnost dětí i v europarlamentu naší prioritou i nadále

05.05.2014 18:00

Odnímatelná část panenky už neohrozí batole, nedostatečně chráněný prodlužovací kabel nezpůsobí požár bytu. A pokud ano, jeho výrobce čeká pokuta. Taková je idea autorů k návrhům na posílení požadavků pro bezpečnost zboží prodávaném na evropském trhu.

Konečná (KSČM): Bezpečnost dětí i v europarlamentu naší prioritou i nadále
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Cílem je posílit ochranu spotřebitelů. Výrobky budou muset být označeny »made in…«, tedy »vyrobeno v…«. Záměr ani ne tak chvályhodný jako nutný. Díky povinnému označování se zlepší sledovatelnost výrobků, nyní není možné dopátrat výrobce až 10 procent nevyhovujícího či potenciálně nebezpečného zboží. Je tak těžší zajistit, aby se produkty, které ohrožují zdraví naše nebo dokonce našich dětí, na trhu znovu neobjevovaly. Jenže záměr zatím jen leží v europoslaneckých lavicích – prošel teprve tzv. prvním čtením – a jeho dotažení do konce čeká na nové europoslance. To, že ještě není na světě a kontrolní orgány s jeho pomocí nezajišťují ochranu spotřebitele, nemá žádné rozumné vysvětlení. O extrémních příkladech hrozby, které jsem uvedla, víme už řadu let. Nepochopitelné také je, že norma má platit jen pro některé výrobky, ne však pro potraviny. Jejich původ by snad neměl být pod stejně pečlivou kontrolou? Norma Evropským parlamentem už tedy konečně putuje. Překážkou na jeho cestě byla neochota mnohých poslanců podpořit ji. To by samozřejmě měli mít na paměti voliči během voleb za necelé tři týdny. Z programu stran či jejich se dá celkem snadno vysledovat, kdo se snaží komplikovat chod jednání v Bruselu a Štrasburku, zabývat se, zda máme být součástí unie, či se dobrovolně izolovat, a kdo naopak hodlá prosazovat zákony ku prospěchu většiny Evropanů. Europoslanci KSČM s jistotou normu nejen podpoří, ale pokusí se ji ještě zkvalitnit. Nestačí jen zavést plánovanou černou listinu firem ani pokutování těchto společností. Ty mohou být při jejich ohromných ziscích jen pohlavkem. Je třeba takovýmto firmám, pro něž je výdělek víc než zdraví našich dětí, znemožnit distribuci v rámci EU. I tohle považujeme za závazek pro naše působení v Evropském parlamentu.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…