Konečná (KSČM): Bude naše země s Petrem Fialou v čele opět vzkvétat?

30.11.2021 17:52 | Komentář

Ještě ani pořádně nezaschl inkoust na jmenovacím dekretu Petra Fialy premiérem a zdá se, že stav utkání prezident versus pětikoalice je 1:0 pro pana prezidenta.

Konečná (KSČM): Bude naše země s Petrem Fialou v čele opět vzkvétat?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Tím bodem pro něj je zatím nedoplněné místo pro budoucího ministra průmyslu a obchodu. Chystaný kandidát se vzdal své účasti v tomto politickém projektu, když se objevily informace o jeho půjčkách od kyperské společnosti a možný střet zájmů v oblasti energetiky.

Utkání začíná a jasno má být 13. prosince. Do té doby budou probíhat setkání prezidenta s kandidáty na ministerské posty. Zajímavé bude sledovat, jak dopadnou kandidáti, o kterých se již mluvilo v minulosti. Minimálně dva další stojí za pozornost.

Ale věnujme se materiálu, který budou mít po dobu svého působení za úkol plnit. Zatím je znám obsah koaliční smlouvy. Z logiky pak vyplývá, že se programové priority pětikoalice budou tomuto velmi blížit.

Pomiňme, že se premiér Fiala vyjadřuje nyní k připravovanému rozpočtu jako k velmi špatnému. Asi ho bude chtít vylepšit v rozpočtu ministerstva obrany garancí 2 % z HDP nejpozději do roku 2025 tak, jak po České republice žádá NATO. Jen pro připomenutí, pro letošní rok schválených cca 75,3 mld. Kč tvoří 1,28% podíl na HDP. Asi se jemu a všem, kdo se na koalici podílejí, zdá, že žádné jiné ministerstvo finance nepotřebuje.

Tak jenom můžeme zmínit další z vládních priorit, kdy chtějí zakročit proti daňovým únikům. To je samozřejmě hezká proklamace. Jen si zároveň mírně protiřečí s plánem na ukončení EET. Ale jistě jim v tom ráda poradí šedá eminence ze Starostů a nezávislých Michalik, za kterého se jako za ekonomického odborníka STAN postavil jeho předseda Vít Rakušan.

Pětikoalice má své plány i v sociální oblasti. Tam chtějí zajistit, aby si senioři a osoby se zdravotním postižením mohli volit mezi bydlením v běžné domácnosti a komunitním bydlením s dostupnými službami. Jistě mají přehled o volných místech v těchto zařízeních. Tato volná místa prostě nejsou. Chybějí lůžka, chybí personál pro tuto oblast. A než se jim podaří připravit projekty podle stavebního zákona, který chtějí také revidovat, bude tady již vláda jiná, která je bude střídat.

A co pro to bude dělat Komunistická strana Čech a Moravy? Bude vycházet z toho, co se jí podařilo zajistit v době působení v parlamentu. Budeme pokračovat ve vysvětlování lidem, co znamená »krácení mandatorních výdajů«. Že jsou to oni, o kom se v tomto pojmu hovoří. Jde o výši důchodů, celé řady sociálních dávek, zdravotního pojištění. Tady raději o svých plánech pětikoalice mlčí. My ale mlčet nebudeme!

A pokud bude někdo chtít porovnávat dobu, kdy tady byla ve vedení KSČ, tak by měl být férový a uznat, že od roku 1989 se tady střídají koaliční vlády bez její účasti. A pokud mohou občané posoudit, tak ani za těchto 32 let naše republika slovy Václava Havla »zrovna nevzkvétá«.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.