Konečná (KSČM): Čaroděj Jean–Claude Juncker

03.03.2015 7:25

Když předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ohlásil investiční balíček 315 mld. EUR, byla jsem od začátku ostražitá.

Konečná (KSČM): Čaroděj Jean–Claude Juncker
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Člověk nemusí detailně znát rozpočty evropských zemí, aby věděl, že všechny rozpočty zoufale hledají finanční prostředky, kde se dá. Proto jsem byla i zvědavá, kde předseda Evropské komise prostředky najde. Celkem brzy se ukázalo, že nejde o nějaké nové prostředky, které by předseda Juncker našel, ale jen o to, že se některé prostředky z rozpočtu Evropské unie přesunou do momentálně marketingově dobře znějícího názvu, přidají se nějaké bankovní záruky a vynásobí se to multiplikačním efektem soukromých investic patnácti. Takže se bavíme o tom, že reálné prostředky v celém projektu budou maximálně 21 mld. EUR na celou Evropskou unii (a to se ještě očekává, že něco z těchto peněz dají národní vlády). V některých momentech to připomíná čarodějnictví finančních institucí, které vedlo ke kolapsu bank v letech 2008 - 2009. Ovšem čarodějnictví předsedy Junckera není konec. Když začal hledat prostředky v rozpočtu Evropské unie, tak se nesoustředil na balast, který v rozpočtu je – jako jsou provozní náklady Evropské komise, financování nesmyslných projektů z fondů EU, pomoc ukrajinským oligarchům nebo sebepropagace Evropské komise. Ovšem chce sáhnout na peníze určené na výzkum na univerzitách a ve výzkumných centrech, kde chce sebrat 2,7 mld. EUR. Přitom všichni bychom měli vědět, že právě výzkum je budoucností ekonomického růstu. Sebráním peněz z výzkumu se jen Evropská unie obrazně řečeno „střelí do nohy“. Bylo by dobré, kdyby Jean-Claude Juncker ve svých čarodějnických schopnostech dosahoval úrovně Harryho Pottera, jenže zatím spíše připomíná čaroděje druhé kategorie, který všechno pokazí. Proto podporuji otevřený dopis Asociace evropských univerzit Jeanu-Claudu Junckerovi z minulého týdne, který proti omezení finančních prostředků protestuje. Jestli myslíme vážně úmysl najít další prostředky na investice, tak bychom měli pozornost soustředit jinam – utíkají nám peníze do daňových rájů – o tom, jak tyto prostředky dostat do evropských rozpočtů, jsme zatím od předsedy Evropské komise neslyšeli nic. A potom je třeba zvýšit daňovou solidaritu. Pak se najdou peníze na investice, ze kterých budou mít prospěch všichni – i ti, kteří dnes ulívají peníze do daňových rájů.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu ( KSČM )

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice