Konečná (KSČM): Děsivé ticho po skandálních výrocích premiéra Ukrajiny Jaceňuka

15.01.2015 9:20

Děsivé je, že německá premiérka Merkelová k tomu mlčí.

Konečná (KSČM): Děsivé ticho po skandálních výrocích premiéra Ukrajiny Jaceňuka
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Když premiér Jaceňuk před několika dny v Berlíně prohlásil: „Současná ruská agrese na Ukrajině představuje narušení mírového uspořádání v celé Evropě. My všichni si ještě dobře pamatujeme sovětský vpád na Ukrajinu a do Německa. Tomu je třeba zabránit.“, byla jsem zděšena. Dokládá to, že současná ukrajinská vláda je pod vlivem nacistických kruhů, které chtějí desinterpretovat druhou světovou válku. Zcela to zapadá do dřívějších výroků různých ukrajinských politiků, kteří oslavují nacistického zločince Banderu. Slova Jaceňuka zpochybňují fakt, že sovětská vojska v roce 1942 zastavila německou expanzi (zima 1942/1943, Stalingrad) a hnala agresora až do Berlína, přičemž přinesla svobodu mnoha zemím a zachránila slovanské národy od vyhubení. Výrok pronesený v Berlíně je nebezpečný zvláště proto, že oživuje nebezpečné spojenectví ukrajinských a německých nacistů. Děsivé je, že německá premiérka Merkelová k tomu mlčí – a kdo mlčí, souhlasí!!!! Nerada bych se dočkala dne, kdy některá z příštích německých vlád využije jednoznačné nacistické choutky ukrajinských představitelů k obnovení historicky známého expanzivního stylu německé zahraniční politiky.

 

Od představitele demokratického státu bych totiž očekávala výrok: „My všichni si ještě dobře pamatujeme nacistický vpád do Československa, Polska, Sovětského svazu, Dánska, Norska, Lucemburska, Belgie, Holandska a Francie. Tomu je třeba zabránit.“ Není to ojedinělý jev, minulý rok ukrajinští představitelé mnohokrát ukázali, že jim evropské hodnoty jsou cizí a obnovují démony minulosti. Letošní rok, kdy si budeme připomínat 70. výročí konce druhé světové války a porážky nacismu, zahájili ukrajinští nacisté 1. ledna pochodňovým průvodem v Kyjevě na počest 106. narozenin válečného zločince Stepana Bandery. Pokud je Evropská unie ochráncem demokracie, měla by zásadně změnit svůj postoj vůči současné vládě Ukrajiny. Tato vláda si nezaslouží podporu Evropské unie a už vůbec ne jakoukoli finanční pomoc. Toto by si měla uvědomit i česká vláda a ne jen kývat na návrhy o pomoci Ukrajině přicházející z Bruselu. 

Svou návštěvu v Berlíně Jaceňuk využil k apelu na ty Němce, kteří sní o pomstě a návratu k třetí říši. Mlčení německé vlády je hrozbou – není jeho podtextem varování, že i zde narůstá nebezpečí, že podobné tendence budou narůstat i v Německu. Nelze než souhlasit s prezidentem Zemanem, že premiér Jaceňuk je premiérem války a nikoli míru.

 

 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.