Konečná (KSČM): Nedovolme vzít ženám jejich právo a svobodu volby

13.06.2022 14:04

Loni v září v Polsku zemřela žena poté, co jí lékaři odmítli podle zákona provést potrat poškozeného plodu.

Konečná (KSČM):  Nedovolme vzít ženám jejich právo a svobodu volby
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Čekali, až nenarozenému dítěti přestane bít srdce. Mladá žena mezitím dostala septický šok…

 

Právo žen rozhodnout o svém těle a životě dostává poslední dobou opět „pěkný“ pohlavek. Co pohlavek, doslova ránu pěstí. Konzervativci v celém světě jsou teď nějak víc na koni a snaží se omezovat práva a svobody lidí, kde to jen jde. Teď tedy konkrétně mluvíme o právu žen na potrat.

 

V Evropě ty snahy, mnohdy úspěšné, vidíme všude. V Polsku roste počet žen, které zemřely kvůli tamnímu protipotratovému zákonu. Na Maltě jsou potraty taktéž zakázány, podobně to mají v Chorvatsku, Maďarsku, Itálii a na Slovensku… U nás stále vlivnější ultrakonzervativci pořádají několikatisícové manifestace a požadují totéž.

 

Právě proto se na evropské úrovni především levicoví europoslanci snaží hledat způsob, jak tyto středověké tlaky zastavit. V uplynulém týdnu projednával Evropský parlament usnesení o globálním ohrožení práv na potrat. Rezoluce, kterou koordinoval klub The Left, jehož je KSČM členem, vyzývá k dodržování stávajících práv na potraty v USA, a také k tomu, aby členské státy EU dekriminalizovaly potraty a aby byl zajištěn přístup k bezpečným a legálním potratům v EU.

 

Proč řešíme USA?  Nedávno uniklé stanovisko amerického Nejvyššího soudu se snaží zvrátit verdikt z roku 1973, který legalizoval právo na potrat po celé zemi. To může mít nebezpečný dopad v souvislosti s právem na potrat nejen ve Spojených státech, ale celosvětově. Jedno rčení totiž říká: Když Amerika kýchne, svět nastydne. Protipotratové stanovisko Nejvyššího soudu USA by nepochybně povzbudilo i konzervativce k ještě většímu nátlaku na vlády a soudy po celém světě, aby zrušily práva na potrat. 
 

Není samozřejmě žádným překvapení, že zatímco zachování tohoto práva žen požaduje levice, středopravicoví, konzervativní a ultrapravicoví europoslanci chtějí rozhodovat za ženy. Tragikomické je, že pravičáci tak rádi mluví o osobní zodpovědnosti a křičí, kdykoliv se objeví zákon, který „něco přikazuje“. Tady chtějí přikazovat oni. Navíc zákazem, který ohrožuje na zdraví i na životě.

 

Nikdo z nás nechce, aby se potrat stal samozřejmostí. Naopak. Usilujeme o to, aby co nejméně žen, nebo ještě lépe, aby žádná žena nebyla nikdy postavena před toto dilema. Tomu se dá ale předejít jedině tím, že vlády zajistí plný přístup k sexuálním reprodukčním a zdravotním právům, včetně dostupné (cenově přijatelné, ideálně bezplatné) antikoncepci, ke zdravotnickým službám, maximálně podpoří informační a osvětové kampaně, která pomůže k plánovanému rodičovství. A dokud tohle nefunguje, tak by měl být zaručen přístup k BEZPEČNÉMU přerušení těhotenství. Tomu nesmí bránit konzervativní klapky na očích. 

Převzato z profilu političky.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…