Konečná (KSČM): Otázka migrace stále aktuální

20.01.2016 4:26

Po pátečním setkání s českými poslanci, senátory, europoslanci a státními úředníky stále přemítám nad otázkami migrace.

Konečná (KSČM): Otázka migrace stále aktuální
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Je jasné, že tento problém ukazuje na principiální problémy, kterým dnes evropská integrace čelí. Na jedné straně tu máme evropské instituce (popravdě často stojící příliš daleko od reality), které se snaží zavádět komplexní řešení na centrální úrovni, a na druhé straně členské státy, které sice jsou realitě problémů výrazně blíže, a buď zcela ignorují, či překrucují bruselské návrhy řešení, a pak z toho trpí Evropa jako celek.

Na konci dne to pak vypadá tak, že na vině je pouze a jedině EU, i když to tak není. Dnes již jasně vidíme, že problém je do značné míry i v členských státech. Jednotlivé unitární státy měly poslat své odborníky a pohraničníky do agentury zajišťující vnější hranice (Frontex), avšak stalo se tak jen ve velmi nedostačující míře. Německo vesele zve migranty k sobě, a pak se je rozhodne zase posílat k vnějším hranicím. Itálie a zejména Řecko zcela nezvládají uprchlíky registrovat, přesidlovat a využívají situaci k vlastní politické hře.

O Turecku jako o nečlenovi EU mluvit nebudu, musím ale opět zdůraznit, že mu nesmíme vypsat bianco šek na finanční pomoc, i když velmi dobře víme, že Turecko migranty samo nezvládá. Hlavním problémem tedy je to, že máme velmi komplexní evropské téma, které ale jednotlivé členské státy řeší každý po svém bez ohledu na další státy. Evropská solidarita selhává a navrací se boj (i když v jiné formě), boj všech proti všem.

Vysocí představitelé jednotlivých členských států se koncentrují výhradně na národní zájmy, skutečné evropské elity jako by v současnosti neexistovaly a úředníci popotahují kdekoho kvůli „banalitám“ (např. nás kvůli grantům) a nikoliv kvůli ožehavým otázkám doby. Když k tomu ještě přidáme blížící se referendum o členství v EU ve Velké Británii, pak jasně vidíme, že Evropa je na rozcestí a budoucnost je bohužel dosti nejistá.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.