Konečná (KSČM): Pfizer tají informace o miliardovém byznysu s EU. Jaký má asi důvod?

27.05.2023 22:01 | Komentář

Mám pro vás hádanku. Jak se jmenuje americká firma, která dělá miliardový byznys s Evropskou unií, ale přitom brání europoslancům, kteří tyto kšefty musí objasňovat svým voličům, nahlédnout do úplných smluv?

Konečná (KSČM): Pfizer tají informace o miliardovém byznysu s EU. Jaký má asi důvod?
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Beru zpět, špatná hádanka, kdo byť jen trochu sledoval podezřelé jednání téhle společnosti na evropském trhu, ví, že se jedná o Pfizer.

V tomto týdnu nás, členy zvláštního výboru COVI (výboru k prošetření pandemie), jeho předsedkyně informovala, že z naší iniciativy Evropská komice zažádala o přístup k důvěrným informacím, souvisejícím s dohodami o nákupu vakcín a léků proti COVID-19. Jenže jeden z dodavatelů, ano, mluvíme o Pfizeru, to odmítl s tím, že smlouvy obsahují vysoce citlivé informace včetně obchodních tajemství. Několik let po uzavření těchto smluv s EU pořád něco tají!

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33708 lidí

Naopak zástupci firmy začali zjišťovat, proč chceme, aby Evropský parlament a výbor COVI nahlížel do úplných verzí smluv, když už jsme získali přístup k upravené podobě. V ní byly začerněny některé obchodní informace, týkající se obchodního tajemství, včetně cen, odpovědnosti a odškodnění. A co že by s nimi europoslanci vůbec dělali? Ptali se Pfizeru. A prý do jaké míry bude veřejnost schopna vzít na vědomí obchodně citlivé informace, které jsou zahrnuty v těchto požadovaných smlouvách.

To jako vážně? Říkám naprosto bez servítek, že americká farmaceutická společnost si dlouhodobě vytírá zadek jak s Evropskou komisí, tak s celou EU, jejíž občané jsou podle ní nejspíš nesvéprávní a negramotní.

Neuvěřitelná arogance společnosti, kterou Evropská unie nakrmila nemálo miliardami. Její přístup ale vyvolává jen větší zájem a další otázky, o jejichž zodpovězení budeme ještě více usilovat.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny