Konečná (KSČM): Sobotkův kostlivec nás zostuzuje v Evropě

19.03.2017 6:33

Velkou noční můru zřejmě způsobují premiérovi Sobotkovi zmínky o privatizaci bytů OKD, která je tak negativně s jeho jménem spojována, že radši riskuje další ostudu České republiky v Bruselu.

Konečná (KSČM): Sobotkův kostlivec nás zostuzuje v Evropě
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Tento týden totiž úřad při Evropské komisi, který má na starosti kontrolu hospodářské soutěže, obdržel stížnost společnosti Arca Capital Bohemia na nedovolenou státní podporu ve výši několika miliard korun při privatizaci OKD včetně jejího bytového fondu.

Firma, která stížnost podala už loni v červnu, se nově opírá o znalecký posudek, který ocenil majetek společnosti RPG Byty, původní byty OKD, ke konci roku 2015 pro účely fúze na 26,04 miliardy korun. To zásadní ale je, že podle dat Českého statistického úřadu měly byty OKD v roce 2004 hodnotu přibližně 14,076 miliardy, přičemž kvůli privatizaci byl celý bytový fond OKD ohodnocen a prodán za částku mnohonásobně nižší – za >>pouhých<< 1,79 miliardy korun. Tímto zjištěním rozčarovaná firma upozorňuje na to, že stát prodal svůj podíl ve společnosti OKD hluboko pod tržní cenou, a to o více než deset miliard korun.

Není třeba připomínat, kdo byl tehdy ministr financí, kdo je pod tímto >>výhodným<< obchodem podepsaný. Anebo radši ano, někteří lidé mohou mít krátkou paměť: v letech 2002 až 2006 byl ministrem financí Bohuslav Sobotka. Problémem, který nyní leží na stole bruselských úředníků, se premiér pochopitelně mohl zabývat dříve. Připomínat téma privatizace bytů OKD pár měsíců před volbami se mu však pochopitelně nehodí. Troufla bych si ale říct, že je to marná snaha, tohoto kostlivce se mu zpátky do skříně nacpat jen tak nepodaří.

Převzato z profilu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.