Konečná (KSČM): V KSČM najdete partnera, který je připraven k okamžité diskuzi a obraně sociálních hodnot

11.06.2023 6:03 | Ze sítí

Dopis delegátům sjezdu ČSSD, zveřejněný na svém facebookovém profilu

Konečná (KSČM): V KSČM najdete partnera, který je připraven k okamžité diskuzi a obraně sociálních hodnot
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Delegátům a delegátkám sjezdu České strany sociálně demokratické a všem členům a členkám ČSSD

Vážení přátelé, vážené přítelkyně, soudruzi a soudružky, dámy a pánové!

Záměrně jsem použila všechna tři označení, která jsou podle mého soudu naprosto přiléhavá pro všechny sociální demokraty a demokratky mající úctu k hodnotám budoucím, nynějším i minulým.

Rozhodla jsem se touto cestou pozdravit Váš sjezd, který se schází v době, kdy občanům klesá životní úroveň, pracujícím jsou opět oklešťována jejich práva a na jejich bedra jsou kladeny náklady krize, kterou nezpůsobili. Senioři jsou v očích Fialovy vládní koalice pak jen jakousi nákladnou položkou v mandatorních výdajích státního rozpočtu.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí

Za poslední více než tři desítky let se cesty obou našich stran nesčetněkrát setkaly. Navzdory nelehké době jsme byli schopni spojit síly ve chvílích, kdy se jednalo například o odmítnutí radaru USA v Brdech, nebo boji proti asociální pravicové vládě, což se přetavilo do podle mého úspěšného vládnutí obou našich stran na krajské úrovni v letech 2012-2016. Společně jsme bojovali proti školnému, poplatkům u lékaře, Drábkově důchodové „reformě“, tzv. církevním restitucím a dalším. Jak vidno, pravicové strany se nijak nepoučily a znovu slyšíme podobně chybné recepty, které se snažily naordinovat naší zemi a jejím občanům už před léty. Nyní ovšem s tím rozdílem, že proti nim v Parlamentu České republiky nestojí silné levicové strany, které by jim v tom zabránily. Levicové strany, které neztrácí svou svébytnost, ale v důležitých okamžicích jsou schopny spojit síly ve prospěch pozitivního výsledku.

KSČM má za sebou nyní dvě úspěšné petice – proti zvyšování věku odchodu do důchodu, kde již proběhlo slyšení na půdě petičního výboru Poslanecké sněmovny, a proti přítomnosti cizích vojsk a vojenských základen. Ta by se měla projednávat v dohledné době. Zveřejnili jsme rovněž řešení k ozdravení veřejných financí i představu naší důchodové reformy. V obou případech můžeme nalézt body, v nichž se (alespoň zčásti) shodujeme.

Výsledky komunálních voleb loňského roku v tomto ohledu hovoří jednoznačně. Tam, kde ČSSD ani KSČM na samostatných kandidátkách neuspěla, ve chvíli, kdy bychom výsledky obou těchto stran dali dohromady, potřebných 5 % bychom s velkou rezervou pokořili. Byť chápu, že nelze postupovat jednoduchým součtem, jsem přesvědčena, že společnými silami bychom zkrátka a dobře uspěli.

Chtěla jsem Vás také o jedno poprosit, protože vím, že jste se s tím setkali a setkáváte také. Nedejte na laciné nálepkování, které – jak v případě KSČM, tak ČSSD – používají naše média a vybraní vládní komentátoři mající za cíl jediné: uplatnit metodu “rozděl a panuj”. KSČM je principiálně mírovou stranou. Ano, nepodlehli jsme jakémusi modernímu trendu zaměření se na postmateriální tématiku, ale v jádru naší politiky je člověk. Bez okovů v podobě celoživotní (či dokonce mezigenerační) hypotéky, bez náhubků, bez strachu o to, zda bude mít kde bydlet a zda z poctivé práce dokáže uživit svou rodinu. Jsme stranou, kde zelená politika i genderové otázky dostávají prostor přirozeně, nikoli vynuceným diktátem.

Věřím, že ve světle aktuálních výsledků a volebních predikcí, je to tam zbytečné kádrování a rozdělování. Pravicové strany ukázaly cestu k utvoření silného bloku, a tak máte-li skutečný zájem o budoucnost naší země a většiny občanů, zkuste o ní uvažovat. V KSČM pak najdete partnera, který je připraven k okamžité diskuzi a obraně sociálních hodnot.

Dovolte mi na závěr, abych Vám popřála úspěšné jednání a plno sil do boje s nástrahami, které na občany i levici čekají.

Kateřina Konečná
předsedkyně ÚV KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…