Konečná (KSČM): Volba Evropy - lidé, nebo velké farmaceutické firmy?

22.06.2021 4:31 | Komentář

Evropský parlament měl 9. června před sebou jednoduché, ale zásadní rozhodnutí: bránit zdraví a životy lidí, nebo se postavit na stranu velkých farmaceutických firem a jejich astronomických zisků. Pandemie Covid-19 je zdaleka nejhorší zdravotnickou krizí v nedávné historii a postihla všechny země světa. EU však stále není schopna přijmout rozhodnutí, které svět tak naléhavě potřebuje: zrušit práva duševního vlastnictví na vakcíny, diagnostiku a léčbu proti Covid-19.

Konečná (KSČM): Volba Evropy - lidé, nebo velké farmaceutické firmy?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Zatímco země jak na severu, tak na jihu, nadále bojují s novými mutacemi viru, nefunkční systém patentů a monopolů vytvořil devět nových miliardářů s celkovým čistým majetkem čítajícím 15,8 miliardy EUR. Tato částka by stačila na zajištění očkování pro celou populaci všech zemí s nízkými příjmy. Takže, zatímco na jedné straně jsou miliony lidí, kteří nemají šanci dostat vakcínu až do roku 2023, na straně druhé velké farmaceutické firmy a její investoři trefili jackpot a nejsou ochotni se tohoto stroje na vydělávání peněz vzdát.

Levice v Evropském parlamentu od počátku pandemie odsuzuje monopolní práva udělená farmaceutickým korporacím, která brání včasné a dostatečné dostupnosti léků a vakcín. Systematicky vyzýváme orgány EU a členské státy, aby podpořily návrh předložený Indií a Jihoafrickou republikou ve WTO, které žádají výjimku z dohody o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS).

Díky mobilizaci občanů v celé Evropě schválil Evropský parlament v květnu pozměňovací návrh levice vyzývající Evropskou komisi k podpoře výjimky z dohody TRIPS.

Anketa

Je dobře, aby byly děti pod 16 let očkovány proti covidu-19?

13%
82%
hlasovalo: 7337 lidí

Nyní, ve stejném týdnu, kdy se v Ženevě konalo zasedání Rady pro TRIPS, byli poslanci Evropského parlamentu konečně připraveni hlasovat o usnesení k této otázce. Bohužel, kvůli blokádě pravicových a liberálních skupin nebylo možné ani zmínit nedostatek vakcín, který je zapříčiněn právě chamtivostí velkých farmafirem a jejich práv na duševní vlastnictví.

Zelení a S&D v EP se připojili k našim snahám o podporu výjimky z dohody TRIPS. Tyto tři politické skupiny předložily několik pozměňovacích návrhů, v nichž žádají Komisi, aby zahájila textová jednání v Radě TRIPS. Evropská unie se dostává do stále větší izolace a je nyní jednou z mála politických sil na světě, která stále blokuje zrušení patentů.

Evropský parlament měl jedinečnou příležitost věci napravit. A povedlo se. I přes velkou blokádu pravice přijal Evropský parlament pozměňující návrh alespoň na dočasné zrušení patentů na vakcíny a léky proti nemoci COVID 19. Není to sice vítězství, jaké jsme plánovali, ale když jsme viděli tlak farmaceutických firem proti jakékoliv regulaci, je to vítězství velmi důležité. Komise musí opustit svou naivní víru v práva duševního vlastnictví a podpořit výjimečná právní opatření, která odpovídají době, v níž žijeme.

TRIPS sleduje dva hlavní cíle:

  • zajišťuje účinnou a přiměřenou ochranu práv k duševnímu vlastnictví souvisejících s obchodem, přičemž bere v úvahu rozdíly ve vnitrostátních právních řádech
  • zavádí mnohostranná minimální pravidla na pomoc v boji proti padělání.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL