Konečná (KSČM): Zdražování, které zaplatí pracující a senioři. Vracíme se deset let zpět?

28.01.2022 4:31 | Tisková zpráva

Kdybych četla jen titulky v novinách, můžu nabýt pocitu, že jsem zaspala deset let, kdy se psalo o asociálních „reformách“ vlády Petra Nečase.

Konečná (KSČM): Zdražování, které zaplatí pracující a senioři. Vracíme se deset let zpět?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

U moci jsou dnes většinou ty samé pravicové strany jako před deseti lety. Ani přístup se nemění – při zhoršující se ekonomické situaci sahají do peněženek pracujících a seniorů. Premiér se také jmenuje křestním Petr. Tehdy Nečas, dnes Fiala.

Že s těmi titulky přeháním? Podívejte se třeba na ty ze 24. ledna 2022: „Ceny nájmů plíživě rostou“; „Proč si letos tolik připlatíme za rohlík, máslo a další potraviny?“; „Největší dodavatel plynu bude od března zdražovat. Domácnosti si připlatí i 5 tisíc korun“; „Chystá se prudké zdražení“; „Trpět budou samoživitelky i senioři. Čeká nás rekordní inflace, shodli se ekonomové“; „Zdražování sociálních služeb – Hypotéka jako luxus“; „Povinné ručení zdražuje“,…

Samozřejmě, že nelze ze všech ekonomických problémů vinit jen současnou vládu. Ta musí řešit dopady pandemie a lockdownů a také dopady mezinárodní ekonomické situace. Z čeho ji ovšem vinit lze, je její přístup – některé problémy řeší „šalamounsky“, čehož je příkladem příspěvek na bydlení, jež by měl, podle vládních představitelů, ochránit před prudkým zdražování energií. Jiné problémy pro jistotu neřeší vůbec a výpadky příjmů chce hasit hloupými škrty. To je vidět hned od jejího začátku. Podrazila státní zaměstnance, kterým letos oproti dohodě s předchozí vládou „zvýší“ plat méně nebo vůbec (takže v souvislosti s mírou inflace budou tito lidé brát reálně méně). Dále sníží slevy na jízdném seniorům i studentům, takže se jim jízdné reálně zvýší na dvojnásobek. Studenti se zatím ozvali jen na sociálních sítích, neboť je mezi nimi velké množství těch, kteří podporovali některou ze stran nové vládní koalice (a tak asi nečekali, že se jako první začne šetřit na nich.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Ve hře je opět připlácení za tzv. nadstandardní zdravotní péči. A návrat poplatků? Vyloučila to současná pravice u moci? Odpovězte si sami. Odbory pak s velkou neochotou pozvala k jednání až ve chvíli, kdy se odboráři ohradili. To je asi ten nový styl komunikace, který vláda slibovala.

Kabinet Petra Fialy shání miliardy do rozpočtu, bohatým slíbil, že na jejich zisky nesáhne – koneckonců je to jejich vláda. Platit to tedy mají pracující, senioři, mladé rodiny… To není déja vu, které nás hází o deset let zpátky, to je realita roku 2022. Čeká nás nelehké období, čeká nás boj levice proti vládním škrtům. Že nebude z parlamentních pozic znamená, že to bude těžší, ale ne to, že by to KSČM vzdala. Nevzdá. To by nebyla KSČM.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.