Kopecký (ANO): Problémy s nepřizpůsobivými občany má téměř každé město

25.07.2019 12:18

Nový Jičín hledá způsob, jak ukáznit bezdomovce.

Kopecký (ANO): Problémy s nepřizpůsobivými občany má téměř každé město
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Nový Jičín hledá způsob, jak zabránit nepřizpůsobivým občanům, aby přebývali na veřejných prostranstvích v centru města. Tito lidé přespávají v keřích, vykonávají zde fyziologické potřeby, plochy znečišťují odpadky a obtěžují okolí nevhodným chováním. Město proto nechá v centru upravit zeleň, aby neposkytovala bezdomovcům soukromí, a technické služby budou nepřetržitě odklízet odpady. Snahou města, po dohodě s Charitou, je motivovat lidi bez přístřeší, aby se zdržovali v blízkosti azylového domu, kde jsou pro ně zajištěny služby.

„Problémy s nepřizpůsobivými občany má téměř každé město. Zejména v létě, kdy tito lidé mezi většími městy migrují a díky pěknému počasí přebývají venku. Byť jsou naše možnosti omezené, snažíme se negativní jevy spojené s chováním této skupinou obyvatel řešit. Ve spolupráci s Charitou, policií, strážníky, sociálním odborem a technickými službami jsme se dohodli na určitém postupu, protože vykázání problémových osob a pokuty za přestupky nemají žádný vliv na změnu jejich chování,“ řekl starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký.

Městské pozemky budou častěji kontrolovat strážníci a pracovníci technických služeb budou bezodkladně a opakovaně odklízet staré matrace, igelitové tašky a další odpadky, které po bezdomovcích zůstávají. „Budeme se je snažit prostřednictvím našeho terénního pracovníka motivovat, aby se přemístili na méně frekventované místo u našeho charitního domu. U nás funguje denní centrum i noclehárna. Prosíme spoluobčany, aby zvážili, zda je vhodné lidem bez přístřeší dávat peníze, protože je většinou utratí za alkohol. A existují i jiné způsoby, jak jim pomoci,“ zdůraznil ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

Charita připravuje na září nový projekt, a to distribuci takzvaných nocleženek. „Kdo bude chtít, může lidem, kteří skončili na ulici, zaplatit nocleh. Tak bude zaručeno, že dar bude využitý smysluplně,“ doplnil Brož. Policie a strážníci apelují na veřejnost, aby nepouštěla bezdomovce do bankovních domů. „Lidé bez přístřeší pak v objektu přespávají a prostory znečišťují. Každý, kdo chce vybrat peníze mimo pracovní dobu banky, se do objektu s bankomatem dostane pomocí platební karty,“ upozornil rajonový strážník Rostislav Čubok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

14:17 Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výši mezd.