Kopřiva (ČSSD): Obce na toku Desné by ochránila nová vodní nádrž

23.06.2020 10:00

Aktuální povodně na Šumpersku ukazují, jak důležitá je ochrana proti velké vodě.

Kopřiva (ČSSD): Obce na toku Desné by ochránila nová vodní nádrž
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Odborník Miroslav Kopřiva navrhuje, aby se v údolí řeky Desné postavilo vodní dílo, které by pomohlo ochránit obyvatele níže na toku před následky záplav, počínaje již obcí Loučná nad Desnou, opakovaně trpící povodněmi, naposledy v roce 1997. Podle jeho slov se přitom stačí vrátit k plánům našich předků, kteří se podobnou myšlenkou zabývali už na začátku minulého století.

Miroslav Kopřiva podporuje záměr vybudovat vodní nádrž na Hučivé Desné. Sloužila by nejen jako ochrana před povodněmi, ale mohla by také zásobovat pitnou vodou například město Šumperk a obce v celém Podesní případně i Kouty nad Desnou „Taková nádrž byla kdysi plánována, později se od ní ustoupilo. Při velké vodě by přitom mohlo jít o velmi efektivní způsob protipovodňové ochrany a zajištění dostatku pitné vody v regionu po většinu roku," říká Kopřiva. Dává přitom za příklad nedalekou dolní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Ta je postavena na toku Divoké Desné a v minulých dnech výrazně pomohla regulovat stav vody na toku. „Dolní nádrž elektrárny odpouštěla přívalovou vodu s třetinovým průtokem, než s jakým do ní přitékala. Nebýt tohoto opatření, byla by situace mnohem horší," dodává.

Bývalý dlouholetý starosta Velkých Losin a člen krajského zastupitelstva Miroslav Kopřiva známý jako ředitel výstavby přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně zároveň nevidí cestu v budování velkých suchých poldrů na území lázeňské obce Velké Losiny. Ty by zmrazily její rozvoj pro budoucí generace. Pouze menší poldr by podle něj mohl vyrůst mezi Velkými Losinami a Loučnou, další práci by vykonala plánovaná vodní nádrž, případně podobná další ochrana ještě výše na toku. „Musíme vodu jímat včas a v místech, kde povodeň vzniká. Řeka se ve strmém údolí chová nevyzpytatelně a řešit velkou vodu až níže na toku ve Vikýřovicích nebo Rapotíně je zkrátka pozdě," dodává Miroslav Kopřiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.