Kopřiva (Piráti): Je naší povinností se Kurdů zastat

13.01.2020 14:21

Piráti žádají další kroky vlády kvůli turecké agresi na severu Sýrie.

Kopřiva (Piráti): Je naší povinností se Kurdů zastat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Pirátští poslanci Mikuláš Peksa a František Kopřiva předali na Úřadu vlády petici za uvalení sankcí vůči Turecku. Petice, kterou iniciovali Piráti v říjnu v reakci na invazi tureckých ozbrojených sil na sever Sýrie, vyzývá vládu České republiky k okamžitému uvalení přísných ekonomických sankcí na tureckou republiku do doby, než bude zastavena turecká agrese vůči severní Sýrii a turecká vojska se stáhnou zpět na území Turecka. Pod petici se během série podzimních demonstrací podepsalo 825 občanů z celé republiky. 

„Ačkoliv Sněmovna jednomyslně odsoudila tureckou agresi a vláda zastavila vývoz zbraní do Turecka, závažnost celé situace si žádá ještě razantnější opatření. Opravdovým důvodem turecké invaze není boj s terorismem, nýbrž pronásledování Kurdů, kteří se výrazně podíleli na likvidaci Islámského státu. Je tedy naší povinností se těchto Kurdů zastat. Navíc se nás situace dotýká bezprostředně, protože další destabilizace a boje v Sýrii nutí mnoho lidí opustit domov, z nichž nemalá část bude žádat o azyl v Evropě,” míní místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti František Kopřiva. 

„Erdoganův režim je ve velké míře závislý na ekonomické spolupráci a dobré vůli Evropské unie. Lhostejnost našich představitelů umožňuje porušování mezinárodního práva a utahování šroubů v Turecku samotném i jeho sousedství. Pokračování v přístupových rozhovorech s touto zemí je pro mě nepochopitelné,” europoslanec Mikuláš Peksa. 

Piráti se tureckou agresí a porušováním lidských práv zabývali už loni, kdy vyzvali premiéra, aby na úrovni Evropské rady nadnesl téma unijní politiky vůči Turecku. Ihned po zahájení nedávné turecké invaze do Rojavy se aktivně připojili k rezoluci Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. Premiéra jsme se také marně ptali, jaký je jeho postoj a jaké kroky hodlá podniknout. Po celé republice jsme uspořádali řadu demonstrací.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.