Kordová Marvanová: Poskytování krátkodobých ubytovacích služeb vyžaduje podrobnější právní úpravu

25.02.2019 17:56

Městská rada dnes projednala informaci k řešení krátkodobých ubytovacích služeb předloženou příslušnou komisí městské rady. Komise podporuje schválení novely zákona o místních poplatcích, která umožní zvýšení a lepší vybírání místního poplatku z pobytu.

Kordová Marvanová: Poskytování krátkodobých ubytovacích služeb vyžaduje podrobnější právní úpravu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Zároveň podporuje pozměňovací návrhy, které vedou k jasnému definování povinností osob poskytujících v bytech krátkodobé ubytovací služby, řešení problémů pro ostatní vlastníky bytů v domech a jejich obyvatele a vymáhání dodržování pravidel. Rada také pověřila radní Marvanovou informovat o přijatém usnesení poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a požádat je o podporu.

„Poskytování krátkodobých ubytovacích služeb prostřednictvím digitálních platforem vyžaduje podrobnější právní úpravu, než přináší vládní návrh novely zákona o místních poplatcích. Za klíčové považujeme, aby zákon jasně definoval povinnosti ze strany poskytovatelů těchto služeb dodržovat pravidla a umožňoval řešit problémy, které vznikají pro ostatní vlastníky bytů a jejich obyvatele,“ uvedla radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.

Vládní návrh novely zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích byl projednán v Poslanecké sněmovně v prvním čtení a nyní se jím zabývají výbory. Jedním z prvních kroků, který hlavní město také podniklo, bylo zahájení informační kampaně, jelikož ubytovatelé mnohdy ani netuší, že se na ně vztahují platební povinnosti.

Komise doporučila podpořit pozměňovací návrh poslance Patrika Nachera, který předkládá návrh na zákonné zmocnění pro obce, aby mohly vydávat vyhlášku, která umožní regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb.

Komise rovněž doporučila podpořit pozměňovací návrhy poslance Jakuba Michálka, které by mimo jiné umožnily navýšení stropu poplatku z pobytu, který může obec stanovit, zejména s ohledem na centrum hlavního města Prahy, a zároveň přenést výběr poplatku a některé další administrativní povinnosti (nahlašování cizinců, vedení knihy hostů) na digitální platformu. Komise podporuje také návrh na posílení právního postavení ostatních obyvatel domu, zejména ostatních vlastníků či spoluvlastníků, i návrh zahrnout ubytované osoby do rozúčtování nákladů na služby a umožnit zvýšení plateb do fondu oprav za byt, který je opakovaně poskytován ke krátkodobému ubytování.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…