Kordová Marvanová (STAN): Chtělo by se říct konečně!

23.05.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákonu o České televizi a Českém rozhlasu

Kordová Marvanová (STAN): Chtělo by se říct konečně!
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Po mnoha a mnoha letech a pokusech konečně Poslanecká sněmovna schválila zákon, podle nějž přestane veřejnoprávní média, Českou televizi a Český rozhlas, ovlivňovat výhradně vládní většina v Poslanecké sněmovně.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Tato média vznikla jako nezávislá na vládě již před 32 lety a od té doby se nepodařilo prosadit odpolitizování volby jejich rad, které mají kontrolovat dodržování jejich poslání ve prospěch veřejnosti. Je to samozřejmě jen první krok, ale přesto krok správným směrem. Sice stále budou mít politici na volbu radních velký vliv, ale už to nebudou výhradně poslanci a do volby bude zapojený i Senát. Ten může pomoci při volbě radních do nich prosadit osobnosti, které budou dostatečně nezávislé a odolné, aby bránily veřejnoprávní média proti vlivu aktuálních vládnoucích politiků.

Zároveň už nebude tak jednoduché, aby účelově vzniklé organizace mohly navrhovat radní, což byla často zástěrka pro volbu lidí napojených na politické strany.

Opozice tvrdila, že chce vláda tímto zákonem politicky ovládnout veřejnoprávní média a zneužít tak koncesionářské poplatky všech občanů ve svůj politický prospěch. V tomto směru je ale úplně mimo, rozdělení volby mediálních rad mezi dvě komory Parlamentu ztěžuje možnost, aby jedna politická strana tato média ovládla.

Samozřejmě by bylo správné jít ještě dál a umožnit, aby volba radních nebyla pouze v rukou politiků, protože tato média mají politiky a vládu kontrolovat a ne být pod jejich kontrolou. Přesto ale věřím, že právě tato novela pomůže tomu, aby média veřejné služby plnila co nejlépe své poslání, které je pro kvalitu demokracie a kontrolu moci nezastupitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…