Kordová Marvanová (STAN): Návrh nového trestního řádu neznamená zásadní reformu

28.04.2023 8:19 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k potřebě reformy trestního práva a novém trestním řádu

Kordová Marvanová (STAN): Návrh nového trestního řádu neznamená zásadní reformu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Dva dny jsme v Kroměříži diskutovali na jednání ústavněprávních výborů sněmovny a Senátu se zástupci soudů, státniho zastupitelství, Policie, Advokátní komory a Ministerstva spravedlnosti o potřebě reformy trestního práva a novém trestním řádu. Ten dosavadní je již z roku 1961 a byl mnohokrát novelizován.

Návrh nového trestního řádu se připravuje už velmi dlouho a v podobě, která nám byla představena neznamená nějakou zásadní reformu. Za této situace by mělo ministerstvo spíš navrhnout dílčí změny těch největších problémů trestního řízení. Za mě jsou hlavní problémy tři:

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Dlouhotrvající trestní řízení zejména v neveřejné fázi vyšetřování u Policie. Žadoucí by bylo, aby se i závažné kauzy, často sledované veřejností, dostávaly co nejdříve před soud, který jedná veřejně. Aby bylo rychle jasné, zda je někdo vinen nebo nevinen. Pak by stát nemusel platit obrovské částky na odškodnění.

Často nekonečný soudní ping-pong, kdy odvolací soudy opakovaně vracejí případ soudu prvého stupně, což prodlužuje řízení na roky. Odvolací soud by měl vracet případ nižšímu soudu jen výjimečně. To by zkrátilo trestní řízení, mimochodem by jej i zlevnilo, ale také by přispělo k rychlejšímu rozhodnutí, zda se stal zločin a zda obžalovaný je vinen nebo nevinen. Samozřejmě pak by musel o opravném prostředku proti odvolacímu soudu plnohodnotně rozhodovat Nejvyšší soud.

Dosud nedostatečná pomoc obětem trestných činů, zejména ve fázi po vynesení rozsudku. Pachatel je sice odsouzen k trestu odnětí svobody a nastoupí do vězení, ale stát a justice se nestará o to, zda splní i další body rozsudku, zejména zda odškodní oběti. Ve světě státní zastupitelství pomáhá obětem proti odsouzenému pachateli, aby pachatel obětem nahradil způsobenou škodu.

Práce na reformě trestního řádu by měly pokračovat. Doufám, že reforma bude zahrnovat řešení těchto největších problémů a pomůže zvýšit důvěru lidí ve spravedlnost v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…