Kordová Marvanová (STAN): Potřebujeme prezidenta občanského

26.01.2023 17:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám

Kordová Marvanová (STAN): Potřebujeme prezidenta občanského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová

Po skončení prezidentské volební kampaně nastoupí po deseti letech nový prezident. Věřím, že to bude někdo, kdo bude ctít Ústavu, zákony a bezpečnostní zájmy České republiky. Pokud se to stane, mnoho lidí však bude mít pocit, že to stačí. Že už není třeba diskutovat jeho ukotvení v Ústavě, protože bude-li zvolen ten "správný prezident", je vše vyřešeno.

Tak tomu ale není. Zkušenost s předchozími prezidentskými mandáty by měla vést k tomu, aby do budoucna Ústava bránila excesům a zneužití funkce prezidentem. Zákony jsou totiž psány pro doby, kdy je zvolen někdo, kdo může podlehnout pokušení svou funkci zneužít.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Minulý týden jsme diskutovali na společném jednání ústavních komisí Senátu a Poslanecké sněmovny, co je nutné v Ústavě upravit. I když si nemyslím, že má Ústava být neuváženě opravována a doplňována, postavení prezidenta v ní je úplným anachronismem, protože z něj děláme monarchu, který stojí nad občany. Nemůže být za nic stíhán, nemusí dodržovat zákony. Odvolat ho prakticky nejde.

Přitom v zavedených demokraciích je to jinak. Například vidíme, že v USA vyšetřují minulého i stávajícího prezidenta, jak nakládají s tajnými dokumenty. A tak je to normální. Nenormální je, když tolerujeme, že v prezidentské kanceláři působí lidé bez bezpečnostní prověrky, bez problémů manipulují s tajnými dokumenty a skartují je. A nic se nestane, prezident za nic nenese odpovědnost. To prohlubuje morální marasmus a dává velmi špatný příklad, že pravidla není nutné dodržovat.

Potřebujeme prezidenta občanského. Právě doba velkého střídání na Hradě je příležitostí nastavit lépe pravidla, abychom si prezidenta nejen mohli vážit, ale aby věděl, že nad ním jsou zákony a Ústava a že jím složený slib je skutečný závazek. Doufám, že bude vůle právě toto téma v ústavní komisi Parlamentu diskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.