Kordová Marvanová (STAN): U ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie

01.08.2023 12:12 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hlasování Senátu o kandidátech na funkci ústavního soudce

Kordová Marvanová (STAN): U ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Tento týden nás čeká v Senátu hlasování o třech kandidátech, které na funkci ústavního soudce navrhl prezident Petr Pavel. V ČT24 jsem komentovala šance jednotlivých kandidátů a vyjádřila se k hodnocení Ústavního soudu za éry končícího předsedy Pavla Rychetského.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Ústavní soud je jednou z nejdůležitějších institucí právního státu a je velmi důležité, aby ústavní soudci byli skutečně nezávislí strážci ústavnosti a nepodléhali politickým či jiným tlakům. Proto při slyšení kandidátů nás zajímá jak jejich odbornost, tak i jejich osobnostní integrita a profesní historie.

Během slyšení se u dvou kandidátů objevily pochybnosti, nejvíce u JUDr. Roberta Fremra, který má na jedné straně vynikající odbornou pověst a mezinárodní zkušenosti. Nicméně byl dotazován na své působení trestního soudce Městského soudu v Praze před rokem 1989, kvůli čemuž čelil dotazům na trestní řízení v kauze tzv. Olšanské hřbitovy.

V posledních dnech se rovněž v médiích objevily závažné pochybnosti tehdejšího odsouzeného Alexandera Ereta. Považuji za důležité prostudovat podrobnosti tohoto případu včetně rozsudku a dalších dokumentů, protože postup StB v této kauze budí mnoho podezření. Dnes nás čeká diskuse na klubech a ve středu hlasování.

Není pochyb, že u ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie. Myslím, že by bylo dobré do budoucna, aby tyto záležitosti důkladněji zkoumala i prezidentská kancelář dříve, než prezident pošle své návrhy do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…