Kordová Marvanová (STAN): Už letos zmizí zábavní pyrotechnika z centra a dalších částí Prahy

16.11.2020 6:37

Zastupitelstvo hl. m. Prahy přijalo návrh nové obecně závazné vyhlášky o používání pyrotechnických výrobků na území hlavního města, který předložila radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová.

Kordová Marvanová (STAN):  Už letos zmizí zábavní pyrotechnika z centra a dalších částí Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová

Motivací pro razantnější regulaci byla kromě petic a stížností občanů a informací od veterinářů a záchranných stanic volně žijících živočichů také měření kontaminace životního prostředí. S návrhem na změnu pravidel amatérského používání pyrotechniky v hlavním městě během silvestrovských a novoročních oslav vyslovilo souhlas i Zastupitelstvo hlavního města Prahy, a tak novelizovaná vyhláška bude platit už letos.

Vyhláška vychází z negativních zkušeností při používání pyrotechnických výrobků v citlivých částech Prahy, zejména v centru, na náplavkách a v parcích. Dosavadní vyhláška zakazovala laikům používání zábavní pyrotechniky na území hlavního města mimo místa k tomu určená během celého roku, vyjma několika dní, mezi něž patřily i Silvestr a Nový rok. „Bohužel právě na přelomu roku byla situace především v centru města opakovaně neúnosná. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu se množství odpálené pyrotechniky každý rok zvyšuje. Odpalování pyrotechnických výrobků působilo rok co rok vážná zranění lidem i zvířatům a rovněž škody na majetku. Zanedbatelná není ani kontaminace životního prostředí. Na některých místech v centru Prahy byla například loni těsně po novoroční půlnoci koncentrace prachových částic menších než 2,5 mikrometru až dvanáctinásobně vyšší, než povoluje limit WHO,“ uvádí radní Hana Kordová Marvanová.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Cílem vyhlášky je především snížit všechna uvedená rizika a zároveň snížit výdaje spojené s likvidací odpadu z odpálené pyrotechniky. Vyhláška proto rozšiřuje zákaz používání pyrotechnických výrobků i na Silvestra a Nový rok, a to v nejcitlivějších částech Prahy, jakými jsou památková rezervace, vodní toky a jejich břehy, okolí nemocnic, domovů pro seniory, zvláště chráněná území, přírodní parky či okolí areálu Zoologické zahrady. Tato místa jsou ve vyhlášce podrobně vyjmenována a pojem okolí vymezen vzdáleností.

„Jsem velmi rád, že Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes podpořilo návrh nové vyhlášky naší radní Marvanové. Za jeden ze zásadních důvodů pro omezení používání pyrotechniky v poslední a první den v roce považuji ochranu zvířat, protože je jednoznačně prokázáno, že zvířata při používání pyrotechniky trpí stresem, který může mít za následek i jejich smrt. S používáním zábavní pyrotechniky je spojen například zvýšený úhyn labutí na pražských náplavkách v exponovaných dnech,“ doplňuje Jiří Pospíšil, předseda klubu Spojené síly pro Prahu.

Druhou novinkou, kterou vyhláška přináší, je úplný zákaz používání tzv. lampionů štěstí na celém území hlavního města. Používání těchto lampionů, v nichž se za letu po určitou dobu uchovává otevřený oheň a na jejichž směr, dopad a vyhoření nemá člověk vliv, přináší riziko požáru. „Protože riziko spojené s lampiony štěstí zdaleka není jen teoretické, jsem rád, že paní radní při přípravě nové vyhlášky zohlednila i náš návrh týkající se zákazu jejich vypouštění na území hlavního města,“ říká zastupitel z klubu ANO Radomír Nepil.

„Ke znění vyhlášky se sešla celá řada připomínek jak od občanů, tak i od městských částí, odborů pražského magistrátu, Městské policie i Ministerstva vnitra. Vyhláška je proto kompromisem, který amatérské používání pyrotechniky na přelomu roku nezakazuje úplně, ale formou výčtu je vykazuje ze zvláště citlivých oblastí města,“ dodává radní Kordová Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.