Kordová Marvanová (STAN): Vnímám to úplně jinak, z té zprávy nevyplývá žádná povinnost

01.12.2022 16:39 | Zprávy

Projev na 3. schůzi Senátu 1. prosince 2022 k Stavu právního státu v Evropské unii

Kordová Marvanová (STAN): Vnímám to úplně jinak, z té zprávy nevyplývá žádná povinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Vážené senátorky, vážení senátoři,

přihlásila jsem se ve chvíli, kdy jsem chtěla vyzdvihnout dva body z té zprávy, vyjádřit se k nim, ale je to docela příhodné, když hovořím po paní senátorce Kovářové, protože ona řekla řadu věcí, na které tímto mám příležitost reagovat. Opravdu jenom stručně.

První bod, paní senátorka, říkám to k ní, prostřednictvím pana předsedající, říkala, že zavládla nuda, že to nikoho nezajímá. To není pravda. Já to velmi pozorně poslouchám. Myslím si, že budování právního státu, to by měl být náš prvořadý zájem, také je to věc, kde rezervy ve fungování právního státu a potírání korupce a dalších takovýchto závažných jevů velmi tíživě žene občany. Musím říct, že to byla jedna z věcí, na které lidé i třeba během volební kampaně poukazovali, protože se to týká jejich osudů. Takže naopak žádná nuda, je to velmi důležité.

Paní senátorka říkala, že EU využívá této zprávy jako záminky k nátlaku na členské státy, že nás poučuje, kárá, buzeruje... Vnímám to úplně jinak. Z té zprávy nevyplývá žádná naše povinnost, zpráva je nějaké zpětné zrcadlo. Je to nějaký názor. Ano, jistě, myslím si, že to třeba zpracovávají lidé, kteří to neznají tolik v terénu, jako to známe my, já to znám i jako advokátka s fungující praxí. Ale přesto řada myšlenek, vyzdvihuje je tady pan ministr, je velmi důležitá, prostě zpětná vazba, aby nám jednou za čas někdo řekl: Toto není v pořádku. To je prostě důležité. Jsem také odpůrce zbytečné byrokracie, která jde z EU. Také se o tom na výboru bavíme. Toto není žádná zbytečná byrokracie. Toto směřuje k naplňování základních hodnot, kvůli kterým vznikla EU, kvůli kterým vznikly i úmluvy o lidských právech, na to navázala naše ústava, listina základních práv a svobod. Pro mě je to v centru té naší činnosti a souvisí to s plněním slibu našim občanům.

Jsem přesvědčena, že ta zpráva je cenná. Tam, kde třeba s tím nesouhlasíme, kde máme za to, že to není úplně správné, je to příležitost k polemice, k diskusi, ve které nám nikdo nebrání. Nikdo nebrání na určitých platformách EU či v našich orgánech diskutovat o tom i kriticky. Ani nám nikdo nebrání diskutovat kriticky o tom, že nejen u nás nefunguje všechno dobře, ale ani v EU nebo v členských státech nefunguje něco dobře.

Pro mě je to tedy velmi cenné, děkuji panu ministrovi, že to vysvětlil podrobně.

Chtěla bych se vyjádřit ke dvěma bodům. Jednak bych chtěla podpořit to, co říkala paní senátorka Horská. Také se věnuji tématu nezávislosti, transparentnosti médií, považuji média, nezávislá média, za klíčovou pojistku demokracie. Je to ten čtvrtý pilíř moci, který sice není takto definován v ústavě, ale bez nezávislých médií a prostřednictvím nich kontroly moci, tak nemusíme naplňovat ty hodnoty demokratického právního státu, protože bez kontroly moci demokratický právní stát nefunguje. Proto tedy téma média považuji za velmi klíčovou, sama jsem tedy kdysi byla u zrodu v roce 1991, u zrodu zákona o České televizi, Českém rozhlase, takže na prvním místě je to téma nezávislosti veřejnoprávních médií, jak o tom mluvila paní senátorka Horská, včetně toho, že ten návrh, který by k nám měl přijít, že by i Senát měl mít možnost hovořit do složení mediálních řad, považuji za dobrý krok dobrým směrem, ale je to jenom první krok, protože je třeba budovat ty pojistky nezávislosti víc, aby opravdu lidé vnímali veřejnoprávní média jako ta, která jim poskytují veškeré informace pro svobodné vytváření názorů, a to bez jakéhokoli náznaku cenzury. To je pro mě důležité téma. Věřím, že se tomu budeme dále věnovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.