Korytář (ZpL): Lidé mají pocit, že vše trvá moc dlouho

03.04.2017 13:03

Změna pro Liberec na téma revitalizace harcovské lokality diskutuje s lidmi, kteří si sami řeknou, jak si budoucnost místa představují.

Korytář (ZpL): Lidé mají pocit, že vše trvá moc dlouho
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Slibů ohledně zatraktivnění liberecké přehrady už lidé v minulosti slyšeli spoustu. Není tedy divu, že už dalším řečem příliš nevěří. Současní náměstci primátora, Karolína Hrbková a Jan Korytář ze Změny, se toto snaží zvrátit. S lidmi osobně diskutují, vysvětlují, dokazují, předkládají první výsledky… Tak tomu bylo i v předešlých dnech, kdy se asi stovka Liberečanů sešla při komentované prohlídce přilehlým okolím liberecké přehrady, načež se v restauraci na pláži konala veřejná debata.

„Vím, že lidé chtějí, aby se ulice Zvolenská uzavřela pro auta a stala se z ní promenáda, ale já bych se přimlouval, aby tomu tak nebylo. Je to ve stínu, tam z toho nikdy žádná promenáda nebude. Ovšem na druhém břehu by si to zasloužilo daleko více péče a investic. Kdyby sem častěji zabrousily komunitní služby, už to by místo zvedlo. A za málo peněz,“ navrhuje například Václav Smrkovský, který svého času trávil na přehradě pět dní v týdnu.

Přítomní mohli na vlastní oči spatřit, že již v loňském roce přibyly nové schody do vody. Jsou sice provizorní, ale jsou, což oceňují hlavně starší lidé, kteří se roky neměli čeho přidržet, když vstupovali do vody nebo z ní vylézali. Jakmile Povodí Labe opraví všechny zdi, město nechá vybudovat schody žulové. Ty stávající poputují na jinou vodní plochu, nejspíš na Tajch ve Vesci. Kolem přehrady jsou i nové lavičky, vzniklo workoutové hřiště.

„Chápu, že lidé mají pocit, že vše trvá moc dlouho. Ono ale skutečně chvíli trvá, než na radnici něco prosadíme. Navíc Liberec nemá moc peněz, takže musíme žádat o dotace, což také zabere čas,“ vysvětluje Jan Korytář, ekonomický náměstek Liberce.

„Liberečané se oprávněně ptají, proč se liberecká přehrada a její okolí dosud nedočkaly výraznějších změn. Jedním z hlavních důvodů je rovněž fakt, že státní podnik Povodí Labe připravuje generální opravu bočních zdí, hlavní hráze a vyčištění přehrady od nánosů. Původně se mělo začít již v roce 2017. Ale vzhledem k tomu, že Povodí oznámilo posun termínu a generální oprava začne nejdříve v roce 2018, nebudeme některé plánované změny dále odkládat a začneme s nimi již letos,“ dodala Karolína Hrbková, náměstkyně pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch. Povodí Labe, s. p., však plánovalo opravy bočních zdí již v roce 2010 – oslovilo tehdejší vedení města s dotazem, jaké jsou záměry s obtokovým kanálem, který vede v těsné blízkosti bočních zdí přehrady. Z vedení města v té době však na dotaz nikdo neodpověděl a projekt byl ze strany Povodí Labe, s. p., pozastaven. Po následných povodních bylo Povodí Labe, s. p., nuceno tyto opravy odložit a spojit je s generální opravou hlavní hráze.

Náměstkyně Hrbková pro letošek určila tři priority: „Jde o čistotu vody, a to nejen přímo v nádrži. Do Harcovského potoka jsou nelegálně svedeny odpadní vody z části tamních nemovitostí. V letošním roce proto začnou v této oblasti kontroly. Usilujeme o získání dotací na výstavbu lokálních čistíren odpadních vod ze Státního fondu životního prostředí. Tento dotační program je zatím v přípravě. Spolu se SčVK také řešíme, jak odstranit znečištění z kanalizace.“

V nejbližších týdnech dojde k opravě promenádní cesty, která získá nový povrch ze žulového perku. Přibydou také první mola. Novou úpravou projde zelená plocha u hráze pod budovou Povodí, kde bude instalováno posilovací nářadí. Změn se dočkají i dětská hřiště - na pláži a v parku u Blahoslavovy ulice.

Parky v Pekárkově a Blahoslavově ulici město citlivě zrevitalizuje. „Úpravou projde také lesopark mezi přehradou a Královým hájem, kde byly v minulosti instalovány nevhodné lavičky, ty budou nahrazeny novými,“ uzavřela Karolína Hrbková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…