Koten (SPD): Stát nestíhá vyplácet důchody. Týká se to tedy desítek tisíc důchodců

17.05.2023 23:02

Projev na 65. schůzi Poslanecké sněmovny 17. května 2023 k nevyplácení důchodů.

Koten (SPD): Stát nestíhá vyplácet důchody. Týká se to tedy desítek tisíc důchodců
Foto: Archiv Radka Kotena
Popisek: Radek Koten, poslanec SPD

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kolegové, kolegyně, já bych tady rád zařadil bod, který by se měl jmenovat Stát nestíhá vyplácet penze a nyní chodí seniorům dopis od zdravotních pojišťoven, že dluží. Týká se to tedy desítek tisíc důchodců, kteří si zažádali o důchod už někdy v loňském roce, doposud tedy nemají výměr svého důchodu a vzhledem k tomu, že ani nepracují, tak zdravotní pojišťovny začínají evidovat dluh a posílají jim tedy peníze s tou dlužnou částkou, kterou by měli zaplatit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se tedy jaksi obhajuje tím, že počet žádostí je daleko větší než v minulých letech, nicméně je poměrně dost nepřijatelné, aby ti lidé, kteří si o důchod řádně zažádali, tedy se dostávali do dluhových pastí tím, že zdravotní pojišťovny po nich budou požadovat zdravotní pojistné, které by za ně už měl platit stát.

Je to poměrně velký problém, protože pan ministr práce a sociálních věcí již sliboval několikrát nápravu, nicméně ta náprava stále nepřichází. A vzhledem k tomu, že těch lidí, kteří jsou takovýmto způsobem poškozeni, může se také stát, že tím, že nemají ještě vyměřen důchod, tak se budou dostávat samozřejmě i do finančních problémů, protože v případě, že tato dávka jim nebude chodit, tak si budou muset jít žádat zase o jiné dávky, protože v podstatě nebudou mít čeho žít.

Bylo by tedy dobré, kdyby bod s tímto názvem, protože se týká opravdu velkého počtu lidí, byl zařazen jako první bod, protože rada úřadů "obracejte se na naši infolinku", jim skutečně nepomůže a to řešení musí přijít opravdu velmi, velmi rychle. Úspory lidem, kteří čekali na starobní důchod, už určitě po těch pěti, šesti měsících docházejí a opravdu by bylo potřebné to tady projednat, a tím tedy ten problém, řešení toho problému urychlit a uspíšit. Proto tento bod navrhuji jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…