Koudelka (Trikolóra): Neodpovědnost státního zastupitelství

08.01.2021 16:35

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo nezákonně stíhanému bývalému vrchnímu státnímu zástupci Liboru Grygárkovi a zaplatí mu náhradu škody 480 000 Kč. Přitom mu však nic neudělalo.

Koudelka (Trikolóra): Neodpovědnost státního zastupitelství
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Jde o systémovou chybu, kdy za protizákonné jednání státního zastupitelství neodpovídá úřad, který moc zneužil, ale Ministerstvo spravedlnosti, které trestní stíhání nevede ani nedozoruje. Moc není spojena s odpovědností, což vede k jejímu zneužívání.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Libor Grygárek byl stíhán z vůle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a krylo to Nejvyšší státní zastupitelství pro údajné úřední pochybení. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci sáhlo k rétorice z 50. let 20. století, když hovořilo o sabotáži. Nakonec se ukázalo, že Libor Grygárek souhlasil s činností svých podřízených, jíž odsouhlasilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které však později otočilo. Nejvyšší státní zastupitelství jednalo jak popletený král z pohádky Pyšná princezna: „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil.“.

Mnozí věc hodnotili jako trestní stíhání na objednávku, kdy pro řešení sporů mezi státními zástupci Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zneužilo trestní stíhání. Moc státních zástupců je však omezena a soudy pokus o návrat totalitního zneužívání trestního práva odmítly. Připomíná to jinou blamáž státního zastupitelství - trestní stíhání bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové.

Státní zastupitelství nenese náhradu škody za svou nezákonnost. Nemusí se omlouvat. Proč má omluvu psát Ministerstvo spravedlnosti? Ať se při zneužívání moci omluví vrchní státní zástupce nebo nejvyšší státní zástupce za to, jak jejich úřady jednaly. Rovněž škoda by měla být hrazena z rozpočtu státního zastupitelství. Pak bude zřejmé, které státní zastupitelství jedná protizákonně. Pakliže neponesou odpovědnost za porušení zákona ti, co ji působí, bude nezákonnost pokračovat.

Vláda může reagovat na zneužívání moci odvoláním nejvyššího státního zástupce. Nečiní-li tak a ani nenavrhne, aby se nejvyšší a vrchní státní zástupci museli omlouvat za jimi způsobenou či trpěnou nezákonnost, bude u nás trestní stíhání zneužíváno.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce