Koudelka (Trikolóra): Zkreslené zpravodajství České televize o Polsku

21.10.2019 9:31

Česká televize vysílala reportáž Zákaz sexuální výchovy v Polsku (Události 19. 10. 2019, ČT 1) zpravodaje ve Varšavě Lukáše Mathé. V ní je uvedeno, že v polském parlamentu je návrh zákona, kterým se bude trestat sexuální výchova.

Koudelka (Trikolóra): Zkreslené zpravodajství České televize o Polsku
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Reportáž vyznívá, jako by šlo o návrh vládní strany Právo a spravedlnost, a zmiňuje i dřívější návrh zákona omezující umělé potraty. Vůbec není uvedeno, že návrh se týká i boje proti pedofilii

Pravda je taková, že v případě návrhu zákona omezujícího potraty i zákona o sexuální výchově nejde o návrhy strany Právo a spravedlnost či polské vlády, ale o návrhy vzešlé z občanské iniciativy. To je forma, která v některých zemích umožňuje, aby návrh zákona podala skupina občanů. V Polsku jich musí být nejméně 100 000.

V reportáži nezaznělo, že zmiňovaný zákon omezující potraty byl stranou Právo a spravedlnost odmítnout a proto nebyl polským Sněmem schválen. Občanskou zákonodárnou iniciativu podepsalo skoro půl milionů polských občanů a polský parlament byl povinen takový návrh občanů projednat. V hlasování 6. 10. 2016 návrh polský Sněm zamítl většinou hlasů, včetně většiny hlasů poslanců vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Pro zamítnutí hlasovalo 186 poslanců PiS včetně předsedy strany Jaroslawa Kaczynského, premiérky Beaty Szydlové a jejích ministrů. Před hlasováním Kaczynski a Szydlová vysvětlili, proč jsou proti zpřísnění zákazu potratů.

Rovněž zákon o sexuální výchově ve stávající podobě nemá podporu strany Právo a spravedlnost. Ovšem strana neodmítla návrh zákona v prvním čtení, nýbrž umožnila projednání příslušnými výbory Sněmu, protože veřejně opakovaně slíbila, že bude s občanskými návrhy zákonů tímto způsobem pracovat také v případech, když se s dotyčným návrhem neztotožňuje. Tedy, že z úcty k občanské aktivitě umožní jejich projednání ve výborech, čímž se nezavazuje k jejich konečnému schválení.

Lež o Polsku v České televizi 1

Lež o Polsku v České televizi 2

Převzato z profilu politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky