Kováčik (KSČM): Co nás ještě potká?

06.04.2017 4:29

Problémy potravinářů se množí a dopadají i na zemědělce. Například mléka je v současné době v Evropě přebytek.

Kováčik (KSČM): Co nás ještě potká?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Je to důsledek sankcí, které jsou uplatňovány proti Rusku. To jako reakci na toto stanovilo zákaz dovozu potravin z Evropské unie. Pokud producentům mléka odpadly ruské trhy, snaží se hledat jiná odbytiště pro své produkty.

Například u MADETY je výsledek takový, že 29 drobných zemědělců přestalo ke konci minulého roku dodávat mléko. Podnik na to upozornil dodavatele s dostatečným předstihem, jenže právě tito drobní dodavatelé mléka jen stěží najdou nové odběratele. A tak důsledek neuvážených sankcí proti Rusku, které se prodloužily, dopadá nejen na velké podniky, ale i malé subjekty, které mnohdy jen těžko tento stav přežijí.

Ani konečný spotřebitel nebude mít letos o velikonocích radost. Vejce budou opět dražší a ve většině případů budou dovezeny z Polska. Cena za jeden kus na Velikonoce bude 3,50 Kč. V loňském roce jsme je mohli naopak koupit o padesát haléřů levněji. Často ani nepoznáme, zda si koupíme vajíčko z české produkce či z dovozu.

Proto bychom měli důrazně požadovat, aby na obalu byla jasně vyznačena země původu. A to nejen u vajec. Oproti roku 2014 se dovoz vajec zvýšil o 75 procent. Záleží i na každém z nás, zdali budeme důsledně vyžadovat na pultech supermarketů a obchodů české potraviny. Jen tak totiž můžeme vlastní produkci pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…