Kovářík (ODS): Praha získá dotace na projekty, spojené s podporou uprchlíků z Ukrajiny

06.12.2023 20:07 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy odsouhlasili přijetí dotací na projekty FAST-CARE městské části hl. m. Prahy a FAST-CARE hlavní město Praha, které budou financované Ministerstvem pro místní rozvoj ČR v rámci výzvy číslo 106 Integrovaného regionálního operačního programu: Podpora uprchlíků z Ukrajiny. Praze a městským částem tak budou profinancovány výdaje, které vynaložily na řešení aktuální uprchlické krize. Přijetí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Kovářík (ODS): Praha získá dotace na projekty, spojené s podporou uprchlíků z Ukrajiny
Foto: MHMP
Popisek: Zdeněk Kovářík

„Snažíme se usnadnit životní situaci Ukrajincům, kteří byli nuceni opustit svou domovinu kvůli ruské imperiální politice. Proto mě těší, že se nám podařilo získat finanční podporu pro Prahu. Tato podpora byla zprostředkována Ministerstvem pro místní rozvoj České republiky prostřednictvím jeho Integrovaného regionálního operačního programu,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast financí Zdeněk Kovářík.

„Výzva č. 106 IROP se zaměřila na poskytování základní materiální pomoci a přímých služeb, jako je ubytování a zdravotní služby, včetně prevence. Nicméně za nejvýznamnější považuji podporu integrace uprchlíků do společnosti, a to zejména prostřednictvím jazykových kurzů českého jazyka. Tyto projekty tak pomohou uprchlíkům z Ukrajiny, kteří si v Praze našli svůj nový domov,“ dodává Kovářík.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57626 lidí

Hlavní město na základě usnesení Rady hl. m. Prahy podalo 25. září 2023 prostřednictvím odboru evropských fondů Magistrátu hl. m. Prahy celkem tři žádosti o podporu v rámci výzvy číslo 106: Podpora uprchlíků z Ukrajiny vyhlášené Ministerstvem pro místní rozvoj České republiky.

Ministerstvo následně vyhodnotilo předložené žádosti o podporu pozitivně a rozhodlo o poskytnutí dotace ve výši 72 912 135,76 Kč pro projekt FAST-CARE městské části hl. m. Prahy a 90 100 000 Kč pro projekt FAST-CARE hlavní město Praha.

Jedná se o projekty, které budou ze 100 % podpořeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, spolufinancování ze strany Prahy je tedy nulové. V rámci schvalovaných projektů tak budou profinancovány výdaje, které byly ze strany Prahy a městských částí vynaloženy na řešení uprchlické krize.

Třetí projekt s názvem FAST-CARE nestátní neziskové organizace byl z důvodu nedostatečné alokace finančních prostředků zařazen mezi náhradní projekty. Magistrátní odbor evropských fondů však v současné době jedná s ministerstvem o předložení tohoto projektu do nově připravované výzvy v rámci 9. prioritní osy Integrovaného regionálního operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…