Kovářová (STAN): Ministerstvo kultury musí pak připravit kampaň na propagaci kultury s cílem návratu diváka

21.10.2020 14:01

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny 21. října 2020 k návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na oblast kulturních akcí.

Kovářová (STAN): Ministerstvo kultury musí pak připravit kampaň na propagaci kultury s cílem návratu diváka
Foto: stan
Popisek: Věra Kovářová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, my vítáme návrh, který v současné době projednáváme. Víme, že kultura je skutečně v kritické situaci a že řada oblastí bude postižená a návrat zpátky bude dlouholetý.

Já bych ráda jen uplatnila některé připomínky ke Covidu-kultura. Ten zde nebudeme projednávat. Ale nechť to na plénu zazní. Řada podmínek, které jsou v tomto titulu, je omezujících. Například pobírání mateřské, starobního důchodu nebo doktorandské studium.

Dále poznámky od některých umělců, že model šedesáti tisíc je samozřejmě výborný. Dost se ale bohužel řeší, kdo všechno se tam nevejde. To znamená právě rodič na rodičovské, ale i autoři, kritici, některé technické profese, pracující studenti. A doufám, že se to nějakým způsobem tedy podaří doladit během dalších jednání, aby skutečně nikdo nezůstal vyloženě na dlažbě. A není úplně jisté, kdo se právě z těch "vyloučených" vejde do modelu pěti set korun za den.

Bylo by možné řešení a to je potřeba mít koncepci a to vyváženou v celorepublikovém kontextu a vyvážit poměr množství nabídky a proti její kvalitě. Teď to podle kroků vlády vypadá, že jde jen o to dostat se v průběhu let do stavu, který tu byl před pandemií. Ale to jednak nepůjde a jednak je to systémově špatně. Všechny tyto balíčky by neměly být vždy jednorázové. A je potřeba uvažovat v delší časové perspektivě. Nechci říci, že nejde jenom to "látat", ale mít tak zvaný průběžný balíček, kontinuální program.

Dále co by bylo dobré, aby program na podporu profesionálních divadel byl navýšen na miliardu, protože už dnes je jasné, že obce, města tento problém neunesou. A samozřejmě by bylo dobré, aby Ministerstvo kultury, až toto pomine, připravilo kampaň na propagaci kultury s cílem návratu diváka. Budeme to, respektive naši umělci a i my diváci potřebovat. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…