Kovářová (STAN): Nesmíme se stát montovnou Evropy, klíčová je motivace učitelů

08.12.2017 18:13

Starostové navrhují investovat příští rok necelých 16 miliard korun do systému motivace a odměňování učitelů.

Kovářová (STAN): Nesmíme se stát montovnou Evropy, klíčová je motivace učitelů
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

„Předkládáme návrh, který přidává 15,6 miliard korun na odměňování učitelů. Smyslem tohoto návrhu není plošné navyšování mezd, ale motivace a odměňování těch nejlepších pedagogů. Vyzýváme proto budoucího ministra školství, aby nastavil systém motivace a odměňování učitelů, prostředky na to bude mít. Pohlídáme si to. Všichni slibovali navýšení na 130 % průměrné mzdy, my jako jediní to plníme,“ říká poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN).

„Abychom si mohli být jisti, že za 20 let nebudeme montovnou a naše děti budou mít šanci uspět v mezinárodním konkurenčním prostředí, je v našem bytostním zájmu investovat do vzdělání. Je to i odpověď na otázku bezpečnosti, v dnešní době je zásadní nepodléhat dezinformacím,“ říká předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Starostové také navrhují pohnout s výstavbou mateřských školek. „Existují stovky žádostí o dotace na výstavbu mateřských školek, jen ve Středočeském kraji evidují neuspokojené žádosti ve výši jedné miliardy korun. Celková výše neuspokojených žádostí v oblasti školství v České republice se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Projekty jsou hotové, stavební povolení města získala, chybí jen peníze. Navrhujeme proto navýšit dotační tituly o 500 milionů korun pro příští rok a další roky dotace zvyšovat,“ říká Kovářová (STAN).

Kromě toho Starostové navrhují přidat 28 milionů na podporu mezinárodní mobility mládeže a neziskových organizací, které s mládeží pracují, dále 250 milionů na rekonstrukce místních komunikací a 300 milionů na rekonstrukci kulturních památek. „Z našich analýz vyplývá, že naprostá většina dotací investovaných na opravy památek se státu vrátí na daních a pojištění. Zároveň tím vytváříme nové turistické body zájmu a s tím jdou ruku v ruce nové podnikatelské příležitosti v regionech,“ říká Kovářová.

„Celkově se bavíme o 16,6 miliardách korun, které by byly využity z kapitol státního rozpočtu těch rezortů, které jej opakovaně nebyly schopné vyčerpat. Konkrétně se jedná o ministerstva financí, práce a sociálních věcí, obrany, dále z kapitol státního dluhu a všeobecné pokladní správy,“ říká Kovářová.

Starostové rovněž hledají podporu pro změnu podoby EET. „Máme připravený návrh na zrušení 3. a 4. vlny a definování účastníků evidence pouze na ty, kteří jsou plátci DPH. V tuto chvíli jednáme s ostatními kluby o společné podpoře,“ dodává Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…