Kovářová (STAN): Tzv. MASky mohly rozdělovat 35 miliard. Ještě jsme neprohráli

25.03.2014 7:38

Poslankyně Věra Kovářová (STAN, členka klubu TOP 09 a Starostové) na této schůzi Poslanecké sněmovny interpelovala ministryni pro místní rozvoj ohledně množství prostředků, které budou moci v programovacím období 2014 až 2020 rozdělovat místní akční skupiny (MAS). Odpověď, kterou dostala, ji nepotěšila, nicméně tvrdí, že ještě není vše ztraceno.

Kovářová (STAN): Tzv. MASky mohly rozdělovat 35 miliard. Ještě jsme neprohráli
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

V únoru letošního roku bylo zveřejněno memorandum organizací, hájících zájmy venkovského prostoru, pod názvem „Územní dimenze pro rozvoj venkova 2014+“. Pod tímto memorandem jsou podepsány Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova. Na počátku března pak k memorandu přistoupila také Asociace krajů České republiky.

V tomto materiálu je vysloven požadavek, aby z prostředků kohezní politiky EU bylo v rámci územní dimenze alokováno pro mechanismus LEADER CLLD na realizaci projektů a implementováno prostřednictvím všech certifikovaných místních akčních skupin 35 mld. Kč. Jak se k oprávněným požadavkům venkova staví ministerstvo pro místní rozvoj, zajímalo poslankyni Kovářovou. To, co se dozvěděla, ji příliš nepotěšilo.

Ministryně Jourová totiž na plénu Poslanecké sněmovny uvedla následující: „Chtěla bych říci, že momentálně čísla jsou takováto. Z té celkové sumy, která je přes 500 miliard korun pro období 14 až 20, jednáme o tom, že by pro takzvanou územní dimenzi bylo vyčleněno minimálně 200 miliard, s tím, že pro MASky uvažujeme a jdeme do jednání, která teď budou finalizována, s návrhem na minimální částku 20 miliard z kohezní politiky a 7 miliard ze zemědělské politiky. To je tedy celkem 27 miliard, které by měly protéci přes těch konkrétně 178 takzvaných MASek.“

Na její slova zareagovala poslankyně Kovářová: „Samozřejmě mě mrzí, že požadavek Sdružení místních samospráv a dalších organizací nebyl vyslyšen, na druhou stranu ale vítám informaci, že částka 20 miliard je částkou minimální, která se v průběhu programovacího období může navýšit.“

Na snaze získat 35 miliard z kohezní politiky pro MASky se negativně promítl postoj Svazu měst a obcí (SMO), který přestože podepsal shora zmíněné memorandum, následně svou pozici změnil a pro MASky žádal pouze 16 miliard (viz stanovisko SMO prezentované na semináři „Evropské fondy 2014+ - víme, kam jdeme?“ dne 16. 1. 2014 I. Štengmanovou). „SMO námi preferovaným MASkám příliš nepomohl. Potřebovali jsme k prosazení memoranda skutečně jednotnou pozici všech partnerů,“ podotýká poslankyně. Nicméně ze stanoviska ministryně plyne, že pokud budou MASky úspěšně čerpat, mohlo by dojít k navýšení objemu peněz, a to patrně v roce 2017. I tento závazek zazněl během čtvrtečních interpelací z úst ministryně. „A já jí ho určitě bude velmi často připomínat,“ zdůrazňuje Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.