Kozel (3PK): Žákovské projekty zaměřené na úspory energií a snižování emisí jsou potřebné víc než kdy dříve

14.03.2022 8:39

V posledním únorovém týdnu se v Sále Jana Kašpara na Krajském úřadě Pardubického kraje uskutečnila krajská soutěžní přehlídka ENERSOL 2022.

Kozel (3PK): Žákovské projekty zaměřené na úspory energií a snižování emisí jsou potřebné víc než kdy dříve
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Na ní žáci prezentují své projekty zaměřené na aktuální témata, jako jsou obnovitelné zdroje energií, hospodaření s vodou, nakládání s odpady nebo snižování emisí skleníkových plynů. Přehlídku zhlédl i krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„V současné situaci, kdy ceny energií strmě rostou, ale také voláme po pomoci přírodě, je nutné se všemi těmito tématy intenzivně zabývat. Za mě má projekt ENERSOL opravdu velký význam a smysl, a budu rád, když se podaří do něj v příštích ročnících zapojit více škol. Beru to jako výzvu a doufám, že ke spolupráci přesvědčím i další školy, ale třeba i firmy nebo jiné subjekty,“ sdělil radní Josef Kozel.

Účastníci přehlídky v Pardubicích si prohlédli prezentace v kategoriích Enersol a praxe a Enersol a inovace. Odborná porota pak vybrala nejlepší práce, které postoupí na celostátní konferenci v Třebíči. Těmi jsou projekty Vodíkový pohon, Hospodaření s dešťovou vodou, Bioplynová stanice Rapotín a HEMPCRETE – zdravé domy v kategorii Enersol a praxe. V kategorii inovací porotu zaujaly projekty Světlo kolem nás a Budoucnost energetiky.

„Poděkování patří všem soutěžícím, kteří věnovali nemálo času a úsilí ke zpracování zajímavých projektů. Poděkování patří pedagogům, kteří poskytli žákům pomoc v roli koordinátorů a vedoucích žákovských prací. A poděkování patří také sponzorům a podporovatelům projektu Enersol, kteří věnovali soutěžícím ceny. Byly to dárkové poukázky na nákup elektroniky od Pražské plynárenské Distribuce a od 1. SPZ, dárkové předměty od společnosti Wavin Czechia a sportovní trička a bundy od společnosti Triker,“ uvedl Martin Valenta, ředitel SOU plynárenského v Pardubicích, které je zároveň pořadatelem soutěžní přehlídky v Pardubickém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.