Kozlová (Piráti): Kulturní instituce potřebují odbornost a kontinuitu ve svém vedení

17.06.2019 20:28

Komentář pirátské poslankyně Lenky Kozlové

Kozlová (Piráti): Kulturní instituce potřebují odbornost a kontinuitu ve svém vedení
Foto: Lenkakozlova.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kozlová z Pirátské strany

Vláda dnes odmítla návrh Pirátů zavádějící stabilnější postavení vedoucích kulturních příspěvkových organizací, který měl zavést pořádání výběrových řízení a šestileté funkční období jejich ředitelů. Pirátský návrh přitom lépe definuje postavení ředitelů kulturních příspěvkových organizací, než tomu bylo doposud. Považujeme to za nutné, jelikož v současné době záleží setrvání ve vedoucí funkci pouze na vůli zřizovatele, kterým může být Ministerstvo kultury ČR, krajská, nebo obecní rada. Ředitel tak může být odvolán prakticky ze dne na den. Přičemž právě kontinuita a následnost ve vedení kulturní instituce zajišťuje její dlouhodobý rozvoj. Důležitá je též profesní jistota, odbornost daného kandidáta či odpolitizování řízení těchto institucí – toto vše pirátský návrh řeší.

Kulturní instituce by se podle pirátského návrhu nestaly jedinými příspěvkovými organizacemi, které mají pravidla pro výběr a odvolávání svých ředitelů. Podobnými pravidly disponují na všech úrovních například školská zařízení, u kterých se tato pravidla osvědčila a jsou potřebou stálosti ve vedení podobná, jako je tomu u příspěvkových organizací v kultuře.

Samotný návrh ponechává zřizovatelům dostatečný prostor, a zvláště je neomezuje, jelikož jim přiznává možnost po uplynutí šestiletého období výběrové řízení nevyhlásit a ponechat ve funkci stávajícího ředitele. Stejně tak návrh řeší i možnosti, kdy může být ředitel odvolán. To zřizovatelům v případě nutnosti umožňuje dostatečný prostor pro vyřešení daného problému. Pokud však není konkrétní důvod k rychlé změně ve vedení, tak se takový skutek dá považovat za neodůvodněný projev politické zvůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.