Kozubík (ANO): Není to jen tak přijít do dětského domova

08.01.2014 21:58

Vzal jsem za kliku, vešel jsem dovnitř a byl jsem mile překvapen, poznal jsem velmi příjemné děti a mladé lidi. Bavili jsme se s mnoha z nich, také jsme si s nimi i chvíli hráli. Chvíle strávené tam byly příjemné, ovšem dětský domov je asi poslední místo, kam bychom přáli dětem jít, ovšem mnohdy je to pro děti lepší, než-li zůstat v rodině, která nefunguje.

Kozubík (ANO): Není to jen tak přijít do dětského domova
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Na minulou sobotu jsme měli naplánovanou akci předání dárků v dětském domově v Nechanicích. Ze začátku to byla akce spíše z mého nadšení a byla plánována jako menší výpomoc, ovšem díky Vám, našim voličům a sympatizantům se dokázalo vybrat spoustu dárků a tato sbírka byla velmi úspěšná a velká. Prokázala nám, že společně dokážeme pomáhat.

 Od pana ředitele Luboše Holečkajsme se dozvěděli spoustu informací, které již tak veselé nebyly. Bavili jsme se především o dětech, jejich osudech, ale také o financování celého dětského domova.

 Možnost prohlédnout si dětský domov a promluvit si s dětmi byla pro nás velmi poučná. Bylo to, musím říci, hezké a dojemné. Hovořili jsme se šesti sourozenci, které jejich matka, podle slov pana ředitele, dala do dětského domova, aby neměla starosti. Takové příběhy s vámi něco udělají a začnete pátrat, jak takový dětský domov funguje a zdali se mu nedá pomoci.

 Co se týče financí, které jsou určující pro chod a funkčnost dětského domova, tak ty putují z ministerstva financí, přes ministerstvo školství až do příslušného kraje, pod který dětský domov spadá, až poté jsou peníze rozděleny pro daný dětský domov. Problémem však je, že dětské domovy nejsou prioritou ani kraje, ani ministerstev, čili peníze jsou určeny především pro jiné projekty a finance pro dětské domovy jsou snižovány. Bohužel bez příspěvků a darů sponzorů, hodných a starajících se lidí by mohl dětský domov jen těžko fungovat. Dětem je přispíváno z části na ošacení, stravu, ale především na aktivity, které jsou pro děti velmi důležité, různé mimoškolní aktivity, zábavné či vzdělávací akce. Pan ředitel Holeček se snaží také každý rok dopřát dětem dětský tábor, aby děti mohly navázat kontakt i s dětmi z běžných rodin, tento tábor je zcela financován dárci a sponzory.

 V průměru je stravné na jedno dítě za den 65 Kč, roční rozpočet na ošacení a výbavu je 2.000Kč. Pracovníci dětského domovu musí mít vysokou školu a splňovat příslušnou kvalifikaci, s čímž souhlasím, ovšem jsou ohodnoceni velmi nízkou mzdou.

 Jsem rád, že jsme společně s královehradeckou organizací ANO a také díky Vám mohli pomoci aspoň jednomu dětskému domovu a především 46 dětem. Jsme odhodláni dětskému domovu pomáhat dlouhodobě a komplexně, budeme rádi pokud se zapojíte i Vy. Možností je více, můžete darovat dárky, oblečení či finance, které dětský domov využije na nákup potřebných věcí pro děti.

Lukáš Kozubík, předseda místní organizace Hradec Králové

reklama

autor: ANO

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.