Krajíc (ANO): Měl jsem bláhové představy, že je možné hrát i v politice fair play

08.02.2015 7:28

Úvaha o komunální politice v Semilech

Krajíc (ANO): Měl jsem bláhové představy, že je možné hrát i v politice fair play
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Chtěl bych se vrátit k jednání zastupitelstva dne 28.1.2015 a navázat na příspěvek bývalého místostarosty  pana Stanislava Macáka.  Jeho příspěvek se týkal situace kolem nemocnice a ironicky pronesl k současnému vedení:  „je s podivem, jak se vám podařilo za tři neděle nemocnici zlikvidovat“.

Tato ironie byla samozřejmě cílena na skupinu opozičních zastupitelů z Volby pro Semily, kteří si nemocnici vybrali jako rukojmí pro získání politických bodů. Svým působením na radnici v minulém volebním období těchto bodů u voličů dost ztratili.  Snůška polopravd a lží, které byly touto opozicí vysloveny, silně připomínala jednání poslanců našeho Parlamentu. Zde si naši zákonodárci také lijí pomyslné kbelíky výkalů na hlavy.  Za město Semily v této instituci máme také zastoupení, a proto mne velmi mrzí, že se podobné nefér jednání objevilo i při  jednání semilského zastupitelstva.

Vrátím se však ještě v čase trochu nazpátek. Ihned po volbách, kdy minulí vládci radnice zjistili, že ztratili důvěru u voličů, začala od jejich špiček mediální masáž veřejnosti. Termíny jako ukřivděnci, neschopní staříci atd,  se ve velkém objevovaly v jejich vyjádřeních. Už tehdy, ještě před ustavujícím zastupitelstvem, se začalo hrát na notu semilské nemocnice. Byla dokonce zmiňována jména lidí, kteří ji zaručeně koupí.

Kampaň pokračovala dále: byla připravena jakási opoziční petice  ( tvrdím, že ji zřejmě nestvořil člověk, který pod ní byl podepsán ) a ta byla podbízena věrným k podpisu. Dokonce v jednom zařízení zřizovaném městem si dovolila ředitelka této instituce rozeslat ji zaměstnancům  k podpisu!   K podpisu byli vybízeni dokonce i rodiče některých žáků! ! !

Opoziční scénář ustavujícího zasedání byl předem velmi dobře připraven:

Byla přečtena výše zmiňovaná petice, pak následovalo sólo sestry paní Mlejnkové, která ve svém vystoupení používala výrazy hodící se tak maximálně do restaurace  4. cenové skupiny. Nechci zmiňovat další, předem připravené příspěvky, které vesměs pocházely od příznivců alternativního školství.

Tato snůška vulgarit a urážek však paradoxně měla pro novou koalici pozitivní výsledek. Jednoho jejího, dosud nerozhodného člena utvrdila v tom, že nelze podpořit tábor, který se takto neomaleně chová.

Naprosto chápu rozpoložení nynější již opozice, která měla vidinu vlády v Semilech na desítky let a tato vidina se rozplynula jak pára nad hrncem. Co teď ?    Jedno staré heslo zní: „ Když už nemůžeme tvořit, budeme alespoň bořit“. A počali jednat ve stylu  „čím hůře, tím lépe“.

A tak začala kampaň, kdy bylo nové vedení očerňováno, a to prostřednictvím  nejcitlivější věci pro obyvatele – městské nemocnice. Instituce je rychle vybrána a tvrdě do nich.

Kdybych chtěl škodit nejvíc, vybral bych si samozřejmě také nemocnici. Kdybych tam měl ve vedení kamarádku, tak by přece nebyl problém řídit jI  v požadovaném počínání. Mohla  by kličkovat ve svých prohlášeních, tu něco slíbit, pak to hned odvolat, popřít, vydírat. Zkusil bych, kam až noví radní jsou ochotni ustupovat. A kdyby - „nedej bože“- přijali mé podmínky, tak by bylo nejlepší je v tom „vymáchat“ svým náhlým odstoupením. A je na světě obraz pro veřejnost  –  vidíte lidi, noví radní nejsou schopni udržet nemocnici a je jistě připravená k prodeji.  Jen to všude šiřte a budeme psát opět petice. Už bylo vyřčeno i jméno ministra financí Babiše, který prý nemocnici koupí. Udělá z ní silo nebo mlýn? To není podstatné, to se potom ještě nějak vymyslí.

Jak jistě víte, ředitelka semilské nemocnice si důvod k odstoupení našla. Tím by se nic nedělo, nemocnice by jistě mohla fungovat i bez ní.  Jenže – problém je v tom, že mimo ředitelku  nebyl v minulosti jmenován v semilské nemocnici další statutární zástupce, který by ji mohl dále řídit. V nemocnici jsou rozpracované akce, které je třeba řídit, hlídat a podepisovat faktury, zkrátka chod se nesmí zastavit. A najednou není statutár.

V takovém případě je třeba okamžitě jednat. Paní starostce se podařilo najít nového ředitele, který nemocnici udrží v chodu do doby, než bude ve výběrovém řízení vybrán ředitel nový. 

To pochopitelně opoziční hráči nečekali. Tak se bude pokračovat dál, je tam ekonomka, která následně podala výpověď. Ať je hra zajímavější, ať má nový ředitel jakékoliv jméno a sebelepší úmysly, budou k němu vždy výhrady a bude tahána jakákoliv špína.

Nechť si každý občan udělá svůj úsudek, kdo nemocnici škodí. Ať se proberou ti zaměstnanci nemocnice, kteří byli vmanipulováni do této hry. Jde o jejich práci. V Semilech není opravdu nikdo, kdo by chtěl nemocnici uškodit – řekl bych, že zde je vzácná shoda všech zastupitelů i ostatních občanů. Jen ze strany opozice kolem pana Sábla a paní Mlejnkové jsou podsouvány veřejnosti nesmysly pro strašení obyvatel a vyvolávání katastrofických vizí.

Když jsem byl nedávno vtažen do politiky, měl jsem bláhové představy, že je možné hrát i na tomto poli fair play.  Jaká naivita. Poznal jsem dostatečně, že ukřivdění poražení, kteří měli již předem rozdělená křesla, budou používat jakýkoliv podpásový úder, který může vítězům uškodit.  Slibovali konstruktivní opoziční politiku a spolupráci při rozvoji města.  Bohužel jsou zatím vidět jen ty pověstné klacky pod nohama koalice.

Na závěr bych chtěl malinko odbočit – prožil jsem skoro celý život se sportem a na horách, kde musí být absolutní důvěra v parťáka. Dělím lidi podle toho, jestli bych je vzal, nebo nevzal na lano. Jednoho „kolegu“ z nynějšího zastupitelstva jsem jednou držel na laně, když pod ním ujela lavina. Byla to samozřejmost. Tak jak ho teď poznávám, čeho je schopen, jsem rád, že jsem tenkrát na tom spodním konci lana nebyl já. Dnes mohl být na mém místě v zastupitelstvu třeba někdo jiný.

Měl by sis uvědomit, že mezi lidmi, kteří byli spojeni jedním lanem, se zkrátka podrazy nedělají. Teď bych tě na lano už určitě nevzal !

Mgr. František Krajíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.