Krása (Trikolora): Předpokládám, že sociální inženýrství neskončí u nápojů

13.12.2021 8:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k přípravě Akčního plánu bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030

Krása (Trikolora): Předpokládám, že sociální inženýrství neskončí u nápojů
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

Ani při koronavirové krizi nepřestávají příznivci řízeného života lidí neustále připravovat dokumenty, které mají rozhodovat o tom co nám má chutnat, co je pro nás dobré, protože ONI vědí co je dobré. Na MZ ČR se připravuje Akční plán bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030. Jen malá ukázka:

Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030. 1.6 Daňová politika

Identifikace problému:
Cena potravin hraje významnou roli při jejich výběru. Roste zájem v oblasti daní a dotací na zlepšení stravy (a tím předcházení vzniku neinfekčních nemocí souvisejících s nevhodnou výživou). Existují důkazy o tom, že daně a dotace ovlivňují nákupní chování. Spotřebitelé reagují na změny cen potravin. Cílené daně a dotace mohou ovlivnit rozhodování při nakupování tak, aby byl podpořen nákup zdravějších variant potravin. Takové změny mohou přispět ke zdravějšímu stravování a prevenci nárůstu hmotnosti, tedy v konečném důsledku k celkové prevenci neinfekčních onemocnění vč. úspor nákladů na zdravotní péči.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Popis současného stavu:
Návrhem je zdanění nápojů slazených cukrem, protože tyto výrobky jsou energeticky bohaté a nutričně chudé a existují místo nich zdravější varianty. Zatímco důkazy vlivu dotací u ovoce a především zeleniny na kalorický příjem a tělesnou hmotnost jsou smíšené, kvalita stravy se celkově zlepšuje, což vede ke zlepšení zdravotních výsledků.

Čeho chceme dosáhnout:
Zdanění nápojů slazených cukrem. Analýza 11 systematických přehledů účinnosti daňových politických intervencí pro zlepšení stravování ukazuje, že nejsilnější a nejvíce konzistentní důkazy existují pro daně v rozsahu 20-50 % snižující spotřebu cukrem slazených nápojů a pro dotace v rozsahu 10-30 % zvyšující spotřebu ovoce a zeleniny.

Předpokládám, že sociální inženýrství neskončí u nápojů, ale postupně bude vyšší zdanění i u dalších "škodlivých" potravin.

Tak dobrou chuť.

Mgr. Václav Krása

  • Trikolora
  • Kandidát do Poslanecké sněmovny ve Stř. kr. za TSS.
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.