Kratochvíl (ODS): Nemůžeme zakázat vstup do parku lidem bez domova

26.07.2019 4:33

Je zapotřebí tuto záležitost nepodceňovat a dále ji sledovat, řekl starosta Humpolce k fotografii na sociální síti a zkontaktoval policii. Město také spolupracuje s dalšími odborníky.

Kratochvíl (ODS): Nemůžeme zakázat vstup do parku lidem bez domova
Foto: ODS
Popisek: ODS

Poté, co byla na sociální síti zveřejněna fotografie injekční stříkačky s ochranným krytem na jehle, která byla nalezena pod lavičkou v parku Stromovka, podniklo město Humpolec kroky k objasnění situace a následně k posílení preventivních opatření do budoucna.

Každé úterý do města dojíždějí sociální pracovníci Centra U Větrníku z Oblastní charity Jihlava, kteří se přímo v terénu věnují drogové prevenci a situaci v Humpolci mají zmapovanou. Jedná se totiž o jednu ze sociálních služeb, se kterou je Odbor zdravotnictví a sociálních věcí při Městském úřadu Humpolec v pravidelném kontaktu již několik let. Centrum navíc letos v červnu uspořádalo v Humpolci osvětovou přednášku o drogové prevenci určenou pro zástupce místních škol. Při té příležitosti padlo, že ve městě nezaznamenali žádné mimořádné okolnosti týkající se drog a jejich distribuce.

Zároveň připadá v úvahu i možnost, že injekční stříkačku nalezenou v parku Stromovka někdo použil pro aplikaci léků. Poté ji buď bezohledně zahodil, anebo mu nedopatřením vypadla například z tašky. „Nicméně je zapotřebí tuto záležitost nepodceňovat a dále ji sledovat,“ zdůraznil starosta s tím, že kromě každotýdenních výjezdů odborných pracovníků Centra U Větrníků zkontaktoval i humpoleckou Policii České republiky. „Policisté parkem procházejí v náhodných časových intervalech a dál budou v pěších hlídkách pokračovat. Zároveň prosíme veřejnost, pokud by kdekoliv ve městě narazila, jako v tomto případě, na volně ležící injekční stříkačku, aby se rovnou obrátila na policii,“ zdůraznil Karel Kratochvíl.

Stejně tak je vhodné zkontaktovat policii v okamžiku, kdy v parku pobývá člověk a budí veřejné pohoršení. „Nemůžeme zakázat vstup do parku lidem bez domova, po čemž někteří uživatelé na sociálních sítí volají. Park je veřejný prostor, je určený pro lidi a ti jej mají právo využívat. Vedle toho přece nemůže nikdo z nás na první pohled s naprostou jistotou definovat, který člověk pohybující se v parku je, nebo není bez domova. Jiná situace nastává, když narazíme na někoho, kdo skutečně budí veřejné pohoršení, například tím, že je evidentně pod vlivem alkoholu a obtěžuje okolí. Přitom nemusí ani jít o člověka bez domova. V takovém případě je vhodné přivolat policii,“ zmínil starosta. Dodal, že se s vedoucím humpolecké Policie České republiky pravidelně schází. „Budu i v tomto ohledu opakovat žádost o pěší hlídky policistů v parku a prověřování případných podezřelých okolností,“ řekl Karel Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…