Krejčík (ČSSD): Haló? Volám Lidový dům! Je tam prosím někdo?

18.12.2017 11:31

Tak nám od voleb uběhlo již více než sedm týdnů. Poslanecká sněmovna je ustavena a již pracuje, máme nového premiéra a od včerejška máme také novou vládu. Sice zatím bez důvěry, ale pokud půjde všechno tak hladce jako doposud, kdo ví...

Krejčík (ČSSD): Haló? Volám Lidový dům! Je tam prosím někdo?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

No a co děláme my? Výsledek říjnových voleb, stejně jako první podzimní vítr, chladně a nekompromisně odvál naše optimistická očekávání skvělého volebního výsledku. Náš oranžový sen se rozplynul. O řízení věcí veřejných na vládní úrovni si teď můžeme nechat jen zdát. A naše dřívější dominantní role levicové demokratické strany se z pohledu našich reálných možností ovlivnit cokoli smrskla na minimum.

Je prosinec, týden před Vánoci a my stále ještě udiveně hledíme do nastaveného zrcadla, kroutíme hlavou, mudrujeme a nevěříme svým očím. Někteří z nás se tváří jakoby se vlastně nic nestalo, jiní zase pod návalem emocí rozbíjí zrcadlo, ve kterém náhle spatřují to, co vidět nechtějí. Ale většina z nás dál jen s údivem hledí a nevěří. Malá změna ale přece jen nastala. Konečně jsme přestali voličům vyčítat, že nás nepochopili. O to víc se teď soustředíme sami na sebe. Pěkně se mezi sebou přátelsky hádáme, obviňujeme a to je asi tak všechno. Někde se kují pikle a domlouvá se kdo s kým a proti komu. Faktem ale zůstává, že se toho od voleb moc nezměnilo. Stále stojíme na místě. Ale vlastně ne. Namlouváme si, že se TO na sjezdu v únoru, rychle a nejlépe samo nějak vyřeší. Přátelé, to je hluboký omyl. Tak jednoduché to opravdu nebude!

Okresní a městské konference jsou v plném proudu. Blíží se krajské konference. Diskutujeme, radíme se, přemýšlíme co dál. Máme však opravdu jasno v tom, co musíme udělat v nejbližších dnech, týdnech a měsících? Nebo se o tom chceme dohadovat až na (jednodenním) sjezdu v únoru v Hradci Králové? Máme velké ambice. Avizovali jsme, že na sjezdu chceme nejen zvolit nové vedení strany, ale také provést hlubokou sebereflexi z prohraných voleb a změnit stanovy… Je to vůbec reálné? Jde o tak vážné akty, že se tomu až zdráhám uvěřit. To opravdu není debata jen na pár hodin. Zvláště pak za situace, kdy ve straně existuje tolik názorově rozdílných proudů a silných individualit. Stejně jako vy si nepřeji, aby bylo sehráno další špatné divadlo pro veřejnost. Situace stany je kritická a každá další špatně provedená akce jen způsobí další škody na již tak dost pošramocené pověsti ČSSD.

Poslanecký klub opravdu není vedení strany

Je chvályhodné, že je náš poslanecký klub od počátku nového volebního období aktivní a průběžně nás informuje o všem důležitém, co se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky děje. Výborně! Tleskám.

Ale poslanecký klub není vedení strany. To, co zejména v této zlomové a kritické době postrádám, jsou aktuální stanoviska našeho politického grémia, případně předsednictva strany k aktuálním politickým otázkám. Abych byl spravedlivý, čas od času se tak děje. Ale sakra málo. Navíc je to zpravidla obrazně řečeno honění lišky za ocas, čili jen reakce na něco, co se stalo. Bylo by mnohem lepší, pokud bychom to byli my, kdo aktivně stanovuje témata a nutí tak ostatní se jimi zabývat. Jsme přece opozice, tak buďme aktivní opozicí.

Je opravdu těžké alespoň jednou týdně buď předstoupit před členskou základnu s krátkým briefingem a informovat nás o tom, co vedení strany udělalo a co se chystá udělat nebo podat krátkou písemnou zprávu o své činnosti? Je to jen maličkost, ale je to výrazná změna ve způsobu vnitřní komunikace strany mezi vedením a členskou základnou. Jsou přece věci, které je možné udělat hned. Nečekat až na sjezd. A začít dělat aktivní a otevřenou politiku, aktivovat členskou základnu a nasytit ji informacemi, to je dobrý začátek. Víc potom budeme rozumět tomu, co se děje a nebudeme odkázáni jen na hledání v otevřených zdrojích – novinách, televizi a internetu. Moc za nás všechny děkuji :)

A ještě malá perlička na závěr

Nemám rád rychlé a unáhlené závěry, tak si před každým vážným rozhodnutím nejprve opatřím základní informace a fakta, udělám analýzu a pak teprve jednám. Když jsem na začátku listopadu zaznamenal informaci, že některá veřejná média mají k dispozici první analýzu mapující příčiny pádu ČSSD ve sněmovních volbách, kterou si mělo nechat zpracovat naše vedení (https://www.novinky.cz/domaci/454183-co-uskodilo-cssd-babis-cina-a-lithium.html), zaradoval jsem se. Ha! Konečně máme k dispozici tvrdá fakta a jasné informace. Odborně a věcně zpracovaný rozbor, analýzu situace. Identifikace chyb, příčiny, následky. Přesně to, co je vždy v krizi základním východiskem pro efektivní a rychlou nápravu.

Hledám na webu ČSSD a nic. Neváhal jsem proto a rychle kontaktoval sekci PR a marketingu Lidového domu s žádostí o poskytnutí analýzy. Nepochodil jsem. Předmětnou analýzu dodnes nemám, a to ani přes následnou urgenci, kterou jsem adresoval přímo ústřednímu tajemníkovi strany.

Vlastně když nad tím teď přemýšlím, ani nevím, zda nějaká taková ANALÝZA vůbec existuje nebo ne. Inu, i to o něčem zahnívajícím „u nás doma" vypovídá.

Miroslav Krejčík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce